Politica externa a Romaniei se bazeaza pe axa Bucuresti-Berlin-Washington

 

Alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte deschide calea, judecând după entuziasmul cu care a fost primită vestea alegerii sale în Germania, unei apropieri mai mari între Berlin şi Bucureşti. În acelaşi timp, România are un parteneriat strategic cu Statele Unite, pe care klaus iohannis 1Iohannis s-a angajat să îl menţină în continuare. Dacă la începutul mandatului său preşedintele Traian Băsescu vorbea despre o „axă Bucureşti-Londra-Washington”, acum, cu toate că Iohannis nu a vorbit despre aşa ceva, se poate naşte o nouă opţiune, bazată pe cultivarea unor relaţii speciale cu cele două ţări, care ar putea aduce pe viitor beneficii uriaşe României. Sau ar putea, pe de altă parte, eşua într-un dezastru.

Alegerile prezidenţiale din România au avut o victimă neaşteptată. Politica externă. În campania electorală am avut un scandal legat de apartenenţa sau nu a prim-ministrului ţării la Serviciul de Informaţii Externe (SIE) şi nu mai puţin de trei (chiar patru cu domnul Motoc) miniştri de Externe. Nici o mirare, aşadar, că ieri şeful de misiune al Ambasadei Statelor Unite, Dean Thompson, a fost la Guvern ca să se informeze: care este, de fapt, politica externă a României zilele acestea?

Domnul Ponta a mizat, după cum a arătat și Revista 22, pe un lobby foarte agresiv la Washington şi şi-a angajat o echipă americană pentru campania electorală. Cineva i-a aranjat un articol de opinie în Washington Post şi altcineva (sau nu) i-a fixat vizita la Casa Albă şi discuţia cu vicepreşedintele Joe Biden. Discuţiile reporterului „României libere” cu oficiali americani duceau spre aceeaşi concluzie: că Ponta va fi viitorul preşedinte al României şi că singura soluţie este controlul pagubelor. Ce se poate face pentru salvgardarea statului de drept şi evitarea unui scenariu ungar în România? În pofida legendelor, americanii nu intervin direct în alegerile din România sau de aiurea, iar înfrângerea domnului Ponta este o dovadă în acest sens. A pierdut pe mâna lui, cu toată susţinerea pe care a avut-o din partea unor companii americane. Când i-am întrebat pe oficialii americani despre legăturile strânse dintre Victor Ponta şi firmele americane de lobby, aceştia au fost foarte fermi: nu există nici o legătură între politica Statelor Unite şi activitatea unor companii private. Ceea ce s-a dovedit a fi adevărat.

Încotro?

Ceea ce nu înseamnă că americanii nu sunt interesaţi de politica externă a României. Ponta şi-a construit cu multe eforturi imaginea de prezidenţiabil şi de actor de politică externă cu pretenţiile sale de a participa la Consiliul European, cu deschiderea către Rusia şi temenelele făcute în faţa premierului chinez, Li Keqiang.

Citeste articolul integral pe romanialibera.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie