Obiective pentru 2014-2015 a Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa CCIR
Obiectivul I. Reorganizarea Curtii de Arbitraj si a pachetului normativ de regulamente, norme si reguli de procedura.
1. Noul cadru regulamentar si procedural, realizat in “procedura de urgenta” (aprilie-mai 2014) de Colegiul Curtii.
Pachetul de Reguli, Regulamente si Norme adoptat sau avizat de Colegiul Curtii de Arbitraj, dupa desemnarea sa si a presedintelui Curtii, prin Decizia din 10 aprilie 2014 a Colegiului de Conducere al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, impune noi principii si norme, repune in vigoare pe altele, cu traditie si valoare in activitatea indelungata a acestei Curti, afirmand clar si expresiv garantiile fundamentale ale unui proces arbitral.
1.1. Consacrarea efectiva si concreta a principiului libertatii contractuale prin:
– eliminarea mecanismului Autoritatii de nominare si a efectelor nefaste produse de aceasta in ultimii trei ani;
– afirmarea efectiva si concreta a efectelor conventiei arbitrale in toate fazele procedurii arbitrale si
– garantarea efectiva a drepturilor procesuale ale partilor.
1.2. Garantarea eficacitatii principiului diponibilitatii partilor in intreaga procedura arbitrala, in jurul caruia graviteaza toate celalalte principii fundamentale ale procesului civil si arbitral.
1.3. Relaxarea, in ansamblul ei, si, in toate formele sale, a procedurii arbitrale si eliminarea decaderilor si sanctiunilor procedurale, facilitarea conventiilor partilor privind probele si modul de administrare a acestora.
1.4. Garantarea efectiva (si nu iluzorie) a dreptului la un tribunal independent si impartial, cat si a dreptului la un proces echitabil si intr-un timp rezonabil, in acord cu exigentele din art. 21 alin. (1-3) din Constitutia Romaniei si art. 6 alin. (1) din CEDO.
1.5. Accesul, mai facil, la justitia arbitrala a Curtii, prin taxe arbitrale moderate, apropiate de cele judiciare si ale altor curti de arbitraj national (Ungaria, Slovenia, Cehia, s.a.).
1.6. Accederea/mentinerea in corpul de arbitri ai Curtii pe baza unor criterii obiective, tinand seama, in mod special, de cerintele de calificare si de specializare profesionala, raportate la obiectul si specificul activitatii acestei instante arbitrale.
1.7. Reducerea duratei procesului arbitral, in toate cauzele, prin stimularea mai eficienta a participantilor la procedura, in stabilirea clara a cadrului procesual si in administrarea probelor, in special a expertizelor.
Citeste mai departe pe juridice.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!