Cum se denunta munca fara forme legale?

 

Munca nedeclarata sau „munca la negru” poate imbraca mai multe forme, de la neincheierea contractului individual de munca pentru perioada de proba, folosirea in mod ilegal a zilierilor sau ucenicilor, la munca pe conventia de 3 ore pe zi, care, in realitate, se desfasoara in intervalul de 8-12 ore pe zi. Indiferent de forma in care se manifesta, munca la negru poate fi denuntata, iar identitatea celor care sesizeaza astfel de fapte nu este facuta publica.

munca la negruMunca fara forme legale este acea activitate prestata de un salariat pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, fara a fi respectate prevederile legale in vigoare privind incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca, se mentioneaza intr-o informare recenta a Inspectoratului Teritorial de Munca Bihor.

In plus, aceasta forma de munca nu este evidentiata scriptic, nu este fiscalizata, protejata, asigurata sau asistata social, se mentioneaza pe pagina de internet a Inspectoratului Teritorial de Munca Arad.

Munca la negru se denunta printr-o sesizare la ITM

Persoanele care cunosc cazuri de munca la negru pot sa reclame aceste fapte la institutiile de profil. Mai exact, acestea pot intocmi o sesizare/petitie pe care o vor adresa Inspectoratului Teritorial de Munca, se mentioneaza pe site-ul ITM Timis.

Sesizarea va contine descrierea situatiei celui in cauza sau chiar a altora, informeaza ITM Timis.

Conform aceleiasi surse, salariatii Inspectoratului Teritorial de Munca sunt obligati prin lege sa pastreze secreta identitatea celor care sesizeaza.

Sesizarea/petitia poate fi transmisa catre ITM prin e-mail, fax, posta sau prin prezentarea la registratura inspectoratului.

Conform OG nr. 27/2002, autoritatile si institutiile publice sesizate au obligatia sa comunice petitionarului, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii petitiei, raspunsul, indiferent daca solutia este favorabila sau nefavorabila, se arata pe pagina de internet a ITM Timis. In situatia in care aspectele sesizate prin petitie necesita o cercetare mai amanuntita, conducatorul autoritatii sau institutiei publice poate prelungi termenul initial de 30 zile cu cel mult 15 zile.

Citeste articolul integral pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie