Leul da semne de nesiguranta

 

Moneda naţională dă semne de nesiguranţă după ce, până acum în 2014, a fost singura din ţările UE din Europa Centrală şi de Est (ECE) care s-a apreciat faţă de euro, potrivit analiştilor Băncii Transilvania. Leul este şi moneda care a înregistrat cea mai mică depreciere faţă de dolar. Piaţa dă semne de nelinişte, însă, care ar putea întrerupe perioada de stabilitate.

leu vs euro1Leul a fost singura dintre monedele ţărilor UE din Europa Centrală şi de Est (ECE) care s-a apreciat faţă de euro. Cursul euro a fluctuat în intervalul (4.3845-4.5447), consemnând o apreciere de 1,1%. S-a înregistrat o depreciere de 9,8% faţă de dolar.

Din punct de vedere tehnic, pe termen scurt, moneda naţională se poate deprecia până la 4,46 lei / euro, fără avertismente premergătoare, potrivit analiştilor tehnici de la Banca Transilvania. Nici unul din plafoanele înregistrate pe piaţă din iunie încoace nu mai funcţionează ca rezistenţă tehnică împotriva presiunii defavorabile leului.

„Perspectiva pe termen scurt rămâne în defavoarea leului, care poate pierde în faţa monedei europene cel puţin până la cota 4,46 lei / euro”, se spune în cel mai recent „Buletin de trezorerie” al Băncii Transilvania.

Leul campion

Inflexiunea pieţei valutare (în direcţia aprecierii monedei nationale în raport cu euro) a fost sesizabilă în luna mai, cand Agenţia S&P a readus România în categoria ţărilor recomandate pentru investiţii.

„Leul a fost mai puțin atrăgător anul acesta pentru speculatori, care au găsit subiecte mai pasionante în Ungaria sau Ucraina. Piețele au avut într-o anumită perioadă chiar o ”simpatie” pentru moneda națională în condițiile agitației din regiune, leul fiind văzut ca un activ relativ mai sigur. Performanța monedei în regiune e rezultatul și unui ”efect de bază”, leul fiind relativ slab în debutul anului”, a explicat Claudiu Cazacu, analist şef al casei de brokeraj forex XTB România, pentru ECONOMICA.NET.

Stabilitatea pieţei valutare (EUR/RON) din 2014 este remarcabilă în contextul evenimentelor din Ucraina şi a alegerilor prezidenţiale pe plan intern, potrivit lui Andrei Rădulescu, economist senior al Băncii Transilvania.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie