Radu Gratian Ghetea: Factura crizei o plateste in mare masura sistemul bancar
Factura crizei o plăteşte, în mare măsură, sistemul bancar, este de părere Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank şi şeful Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).
Potrivit domniei sale, în perioada 2008-2011, băncile europene au făcut majorări de capital de aproximativ 4,5 trilioane de euro, la finalul anului 2012 valoarea majorărilor de capital de la noi fiind de circa 2,4 miliarde euro.
Radu Graţian Gheţea ne-a acordat un amplu interviu, în cadrul căruia ne-a vorbit cu amabilitate atât despre sistemul bancar, cât şi despre banca pe care o conduce. CEC Bank împlineşte, astăzi, 150 de ani de activitate, în ultimii opt ani reuşind să-şi majoreze cota de piaţă de la 4,03% la 7%-8% şi să urce în primele cinci locuri în topul băncilor din ţara noastră.
Reporter: Băncile din ţara noastră au derulat, în acest an, o operaţiune de curăţare a bilanţurilor. Potrivit domnului Nicolae Cinteză, ca urmare a acestui proces, instituţiile bancare au intrat pe pierdere şi vor încheia anul în curs cu circa 2 miliarde lei în minus. Care este situaţia la CEC Bank?
Radu Graţian Gheţea: Despre rezultatele CEC Bank, de aproape opt ani de când lucrez în această bancă, nu se vorbeşte decât o dată pe an, atunci când raportul financiar este auditat. Ca atare, nu pot să comentez pe această temă.
Cu atât mai mult cu cât, în cursul anului, de la lună la lună, sunt variaţii foarte mari – într-o lună, o bancă poate înregistra credite neperformante pe care şi le provizionează, în altă lună încasează dintr-o vânzare de NPL (credite neperformante).
În plus, niciodată rezultatele de la luna septembrie, de exemplu, nu sunt auditate. La sfârşitul anului, cifrele sunt comparabile, de la o bancă la alta.
Tot ceea ce pot să spun este că, de opt ani, banca face profit. Evident că acest lucru nu înseamnă că la un moment dat nu am putea să avem şi o reducere a profitabilităţii ca urmare a condiţiilor din piaţă.
Faptul că domnul Cinteză a avansat suma de 2 miliarde lei pierdere, nu face decât să confirme ceea ce am spus eu cu două săptămâni în urmă, respectiv că, probabil, în acest an vor fi înregistrate pierderi masive în sistemul bancar, prin marcarea acelor pierderi din creditele neperformante acumulate de-a lungul timpului.
Sistemul bancar românesc are capacitatea să preia şi acest ultim şoc de cheltuieli. Am spus şi repet – factura crizei o plăteşte, în mare măsură, sistemul bancar. Celor care gândesc altfel le recomand să vadă care sunt pierderile şi contribuţiile la majorarea capitalului băncilor în ultimul timp, în Europa şi în România. Vor vedea că acţionarii băncilor (fără ca eu să fiu în această categorie) au fost nevoiţi să accepte faptul că în unele cazuri nu trebuie să încaseze dividende, ci să suporte pierderi, inclusiv majorări de capital.
Acum circa doi ani se vorbea de majorări de capital făcute în perioada 2008-2011de aproximativ 4.500 de miliarde de euro, adică 4,5 trilioane euro, la nivel european. Discuţiile erau foarte legate de contribuţiile statelor la salvarea sistemelor bancare naţionale, lucru de care la noi nu a fost şi nici nu va fi nevoie.
Citeste interviul integral pe bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!