Exceptie de neconstitutionalitate admisa privind art. 159 alin. (3) din Codul penal

 

In Monitorul Oficial nr. 843 din 19 noiembrie 2014 a fost publicata Decizia nr. 508 din 7 octombrie 2014 a Curtii Constitutionale referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 159 alin. (3) din Codul penal.

curtea constitutionalaPrin Incheierea din 6 martie 2014, pronuntata in Dosarul nr. 12.074/231/2013, Curtea de Apel Galati — Sectia penala si pentru cauze cu minori a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 159 alin. (3) din Codul penal, exceptie ridicata de procuror intr-o cauza avand ca obiect stabilirea vinovatiei inculpatului sub aspectul savarsirii infractiunii de furt calificat, in cadrul careia a fost formulata cerere de impacare a partilor, potrivit dispozitiilor textului criticat.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se sustine ca prevederile art. 159 alin. (3) din Codul penal sunt neconstitutionale in conditiile in care acestea inlatura aplicarea legii penale mai favorabile in situatiile tranzitorii in care inculpatii au fost trimisi in judecata inaintea datei intrarii in vigoare a Codului penal, pentru savarsirea unor infractiuni pentru care impacarea partilor nu inlatura raspunderea penala, potrivit dispozitiilor Codului penal din 1969, cauze in care, la data de 1 februarie 2014, se depasise momentul citirii actului de sesizare a instantei.

Referitor la pretinsa incalcare prin textul criticat a principiului aplicarii legii penale mai favorabile, se face trimitere la considerentele Deciziei Curtii Constitutionale nr. 1.470 din 8 noiembrie 2011, prin care s-a constatat ca prevederile art. 320^1 din Codul de procedura penala din 1968 sunt neconstitutionale in masura in care inlatura aplicarea legii penale mai favorabile. Se arata ca acestea sunt valabile mutatis mutandis in cazul dispozitiilor art. 159 alin. (3) din Codul penal, in privinta situatiilor tranzitorii. Se observa ca legiuitorul nu a prevazut in mod expres aplicarea legii penale mai favorabile in situatia inculpatilor trimisi in judecata, inaintea datei intrarii in vigoare a Codului penal, pentru infractiuni pentru care impacarea partilor nu inlatura raspunderea penala, conform dispozitiilor Codului penal din 1969, in cauzele in care citirea actului de sesizare a instantei a avut loc inaintea datei de 1 februarie 2014. Se arata ca, pentru respectarea dispozitiilor constitutionale invocate, in aceste cauze trebuie sa se tina cont de caracterul mai favorabil al dispozitiilor art. 159 alin. (3) din Codul penal, in caz contrar textul criticat fiind de natura a incalca prevederile art. 15 alin. (2) din Legea fundamentala.

Citeste mai departe pe infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie