Ce drepturi le sunt incalcate copiilor din Romania?

 

În România, copiii sunt privati uneori chiar de parintii lor de drepturi elementare precum educatia, sanatatea si o viata independenta, sustin specialistii.

copiiDreptul la educatie, la sanatate si la o viata independenta, la autonomie sunt pricipalele drepturi ale copiilor care mai sunt încalcate în România de astazi. Asa sustin expertii în drepturile copilului.

Concret, specialistii atrag atentia ca primul drept al copilului care este încalcat în România este dreptul la educatie, iar principalii vinovati de acest lucru sunt parintii, care la rândul lor nu au avut parte de o educatie completa si nu îsi încurajeaza copiii sa mearga la scoala.

„România are 17,5% din populatia scolara care abandoneaza scoala, acesta este cel mai clar raspuns al sistemului la cât de bine este respectat dreptul la educatie. Tinta României pentru 2020 este sa ajunga la 11%. 17% la o populatie de 200.000 de copii pe generatie înseamna ca în jur de 40.000 de copii abandoneaza scoala pe an“, a aratat directorul executiv al organizatiei SERA ROMANIA, doctorul Bogdan Simion, pentru „Adevarul“.

Venind în completare, psihologul si bloggerul adevarul.ro Mihai Copaceanu spune ca, în afara de dreptul la educatie, copiilor li se mai încalca dreptul la sanatate, fiindca sunt parinti care nu îsi duc copiii la doctor, dar si dreptul la o viata independenta, autonoma. „Când este vorba de dreptul la autonomie, ma refer aici la acei copii care sunt controlati de parinti inclusiv dupa vârsta majoratului (18 ani). Autonomie înseamna dreptul la opinie, la alegerea unei cariere. Sunt parinti care îsi impun vointa prea mult asupra copiilor lor, care le impun inclusiv restrictii financiare”, a explicat Copaceanu.

De aceeasi parere este si Mihail Carp, directorul executiv al Fundatiei Familia si Ocrotirea Copilului, care a adaugat ca de obicei lucrul acesta se întâmpla din cauza educatiei religioase a societatii românesti. „Este o chestiune psihologica care tine de latura religioasa. Religia ortodoxa impune un anumit control al parintilor asupra copiilor. Se întâmpla în special în mediul rural“, a spus la rândul sau Mihail Carp, directorul executiv al Fundatiei Familia si Ocrotirea Copilului.

Un alt drept încalcat de parinti, poate fara sa-si dea seama este cel la identitate, mai spun expertii. „Parintii nu au destul timp liber ca sa stea cu ei si copiii ajung sa se identifice cu bona sau cu angajatii unui after school“, a explicat psihopedagogul Yolanda Cretescu de la Centrul Vocational Happy Minds. Ioana Nicolescu, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie