Noul Cod penal. Cum sunt pedepsite amenintarea, santajul si hartuirea

 

În acest material va prezentam pedepsele stabilite în noul Cod penal pentru amenintare, santaj si hartuire, asa cum au fost ele reglementate odata cu intrarea în vigoare a actului normativ, începând cu data de 1 februarie a acestui an. Acestea sunt incluse în cod-procedura-penalagrupa infractiunilor contra libertatii persoanei (Partea speciala, Titlul I, Capitolul VI, art.206-208).

Amenintarea

Amenintarea reprezinta fapta de a ameninta o persoana cu savârsirea unei infractiuni sau a unei fapte pagubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, daca este de natura sa îi produca o stare de temere.

Aceasta se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda, fara ca pedeapsa aplicata sa poata depasi sanctiunea prevazuta de lege pentru infractiunea care a format obiectul amenintarii.

Actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate.

Vechiul Cod penal vs Noul Cod penal: Pedeapsa pentru aceasta infractiune nu a fost modificata, în comparatie cu vechiul Cod penal din 1968. Exista, însa, o modificare în ceea ce priveste definirea infractiunii. Astfel, daca pâna la 1 februarie, amenintarea se referea la o persoana, sot sau ruda apropiata a acesteia, în noua forma amenintarea se aplica asupra ueni persoanei sau alteia.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

1 comentariu

  1. ratoi ribana spune:

    Santaju daca se dovedeste citi ani de puscarie poate primi aceste persoane facind de buna voie acest lucru pacalind angajata cu salariul si nu cu putini bani intra la inselaciune se incadreaza fapta sau in acelasi timp se poate numi santaj sau inselaciune

Adaugă părerea ta


 

Distribuie