Nivelul alocatiilor de hrana din unitatile sanitare publice ar putea fi majorat
Nivelul alocatiilor de hrana din unitatile sanitare publice ar putea fi marit, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Sanatatii. In prezent, alocatiile sunt neschimbate din anul 2008.
Nivelul alocatiilor de hrana pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice a fost stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 429/2008. Astfel, alocatiile au ramas la fel in ultimii sase ani.
In prezent, alocatiile sunt cuprinse intre 7 si 13 lei pentru bolnavii adulti si 1,8 si 14,5 lei pentru copii. Astfel, Ministerul Sanatatii propune, printr-un proiect de hotarare de Guvern lansat recent in dezbatere publica, cresterea alocatiilor.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, cresterea preturilor la alimente si cresterea TVA-ului sunt motivele care fac necesara o actualizare a alocatiilor.
„Avand in vedere evolutia preturilor la marfurile alimentare in perioada mai 2008 – septembrie 2014, cresterea cotei TVA de la 19% la 24% in anul 2010, precum si elementele specifice alimentatiei in cazul anumitor boli, este necesara actualizarea nivelului alocatiilor de hrana. Pentru fundamentarea propunerilor, s-au avut in vedere: calculul detaliat al cuantumului acestora, pe categorii de bolnavi si boli, efectuat de medicii specialisti nutritionisti de la Institutul de Nutritie si Boli Metabolice, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului si alte institute de specialitate, respectiv spitale, indicele preturilor de consum la marfuri alimentare, in perioada mai 2008 – septembrie 2014, de 114,34%, precum si cresterea cu 5% a cotei TVA”, este explicat in nota de fundamentare.
Initiatorii estimeaza ca impactul bugetar la nivelul unui an va fi de 31,67 de milioane de lei, in timp ce pentru ultima luna din 2014 va fi de 2,64 de milioane de lei. Sumele urmeaza sa fie suportate din bugetele de venituri si cheltuieli proprii ale unitatilor sanitare cu paturi, indiferent de subordonare. Alexandru Boiciuc, avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!