Ce taxe achita angajatorii care lucreaza cu zilieri?

 

Angajatorii care lucreaza cu zilieri trebuie sa-i plateasca pe acestia in functie de salariul minim pe economie, dupa ce regulile in domeniu s-au modificat in luna iunie. Pentru remuneratiile acordate zilierilor, angajatorii achita doar anumite taxe.

zilierZilierii sunt persoane fizice care au capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, in schimbul unei remuneratii, se mentioneaza in Legea nr. 52/2011.

Conform actului normativ, zilierii pot desfasura activitati necalificate cu caracter ocazional, sub forma raporturilor de munca, durata fiind de opt ore pe zi.

ANAF: Angajatorii nu platesc contributii sociale pentru remuneratiile acordate zilierilor

Pentru remuneratiile acordate zilierilor nu se platesc contributii sociale, dupa cum reiese din informatiile disponibile pe site-ul ANAF.

Mai exact, Fiscul informeaza ca art. 8 din Legea nr. 52/2011, lege speciala in raport cu Codul fiscal, stabileste ca activitatea desfasurata de zilier nu-i confera acestuia calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si nici in sistemul de sanatate, iar pentru veniturile realizate nu se datoreaza contributii sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar.

„Este un principiu ca legea generala se aplica in orice materie si in toate cazurile, mai putin in acela in care legiuitorul stabileste un regim special si derogatoriu, instituind in anumite materii reglementari speciale, care sunt prioritare fata de norma de drept comun, ce in astfel de situatii se aplica numai unde legea speciala nu dispune. Caracterul prioritar al normei speciale decurge din insasi finalitatea adoptarii ei, dovedind vointa legiuitorului de a deroga de la legea de drept comun, prin prevederi de stricta interpretare si aplicare”, se mentioneaza pe site-ul ANAF.

Astfel, in situatia existentei unor dispozitii speciale si ulterioare, cum este cazul art. 8 alin.(1) si alin.(2) din Legea nr.52/2011, acestea se vor aplica cu prioritate in raport cu dispozitiile Codului fiscal, precizeaza sursa citata.

„In aceste conditii, zilierul nu datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile obtinute, dar va plati in cazul in care realizeaza alte venituri prevazute la capitolele I-III de la Titlul IX^2 din Codul fiscal”, arata ANAF.

Chiar daca angajatorii nu platesc contributii sociale obligatorii pentru sumele acordate zilierilor, totusi acestia datoreaza impozit pe venit, in cuantum de 16%, calculat la remuneratia bruta, se mentioneaza in Legea nr. 52/2011.

Citeste articolul integral pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie