Buget 2015. Cu ce probleme se confrunta Guvernul?

 

Daca în urma cu câteva luni premierul Victor Ponta afirma ca nu i se pare „corect“ sa prezinte un proiect de buget pâna la alegeri, pentru a nu-l „dirija“ pe viitorul premier, acum tot el trebuie sa gaseasca solutii pentru a acoperi cheltuielile promise în campanie.

guvernul ponta 3Premierul Victor Ponta a afirmat în dese rânduri ca nu va prezenta un proiect de buget pe 2015 deoarece aceasta va fi sarcina noului premier si ca nu ar fi „corect“ ca el sa îi faca un buget în cazul ca el va ajunge presedintele României.

Ei bine, acum ca alegerile prezidentiale au fost câstigate de catre Klaus Iohannis, „noul“ premier este tot vechiul premier, care trebuie sa prezinte bugetul pe anul viitor, unde trebuie sa detalieze exact sursele de finantare pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, pentru majorarea pensiilor, dar si pentru o serie de alte masuri luate sau promise de Guvern cu putin înainte de alegeri.

Toate acestea, la pachet cu reducerea deficitului bugetar de la 2,2% din Produsul Intern Brut (PIB) pâna la 1,4%, cu scaderea taxei pe stâlp de la 1,5% din valoarea activelor la 1% sau cu elaborarea modului de calcul al accizelor, dupa ce cursul leu-euro de la 1 octombrie a fost mai mic decât cel de anul trecut.

Comisia Europeana estimeaza ca Guvernul trebuie sa gaseasca suplimentar o suma de 10 miliarde de lei, altfel, deficitul ar urca la 2,8% din PIB si ar fi nevoie de reduceri de cheltuieli sau cresteri de taxe, în vreme ce Ionut Dumitru – presedintele Consiliului Fiscal – estimeaza ca necesarul se ridica mai degraba spre 17 miliarde de lei. De altfel, Klaus Iohannis a cerut chiar ieri premierului Victor Ponta sa depuna în Parlament legea bugetului.

Lista lui Ponta

„Adevarul“ a realizat o lista cu tot ce trebuie sa „înghesuie“ în buget premierul Victor Ponta, Ioana Petrescu – ministrul Finantelor si Darius Vâlcov – ministrul delegat pentru Buget. Principala problema din bugetul de pe anul 2015 o constituie faptul ca Executivul trebuie sa scada deficitul de la 2,2% din PIB în acest an la 1,4% din PIB în 2015, asa cum s-a angajat România în fata Comisiei Europene prin pactul fiscal. Numai ca acest lucru vine în contextul în care Guvernul a adoptat deja o serie de masuri care afecteaza atât cheltuielile, cât si veniturile.

Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale a intrat în vigoare de la 1 octombrie, dar nu înainte ca aceasta sa declanseze un întreg circ în vara, la vizita premierului Ponta si a Ioanei Petrescu la Palatul Cotroceni, pentru celebra discutie cu presedintele Traian Basescu. Masura are un impact bugetar de 5 miliarde de lei. Concomitent, Executivul a anuntat indexarea pensiilor – masura care are un impact de 2,7 miliarde de lei, în vreme ce majorarea salariilor din sectorul sanitar are un impact de 270 de milioane de lei.

Reducerea taxei pe constructii speciale de la 1,5% la 1% va duce la scaderea veniturilor la buget cu 500 de milioane de lei.

Citeste mai departe pe adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie