Concurenta neloiala. Reclamarea unui competitor la Consiliul Concurentei

 

Firmele care au suferit prejudicii din cauza unor practici de concurenta neloiala ar putea sesiza Consiliul Concurentei in legatura cu acest lucru. Mai exact, daca au fost raspandite informatii false despre activitatea acestora sau daca un fost sau actual salariat al practici anticoncurentialelor s-a folosit de secrete comerciale pentru a deturna clientela, atunci firmele prejudiciate ar putea reclama la Consiliul Concurentei aceste fapte. Pasii care trebuie urmati sunt cuprinsi intr-un proiect de act normativ, lansat recent in dezbatere publica de Consiliul Concurentei.

OG nr. 12/2014, care a modificat si completat Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale si care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 586 din 6 august 2014, a redefinit actele si faptele de concurenta neloiala ca fiind practici de concurenta neloiala si le-a clasificat in trei categorii. Mai exact, dispozitiile care au intrat in vigoare pe 5 septembrie 2014 interzic urmatoarele practici de concurenta neloiala:

  • denigrarea unui competitor sau a produselor/serviciilor sale, realizata prin comunicarea ori raspandirea de catre o intreprindere sau reprezentantul/angajatul sau de informatii care nu corespund realitatii despre activitatea unui concurent sau despre produsele acestuia, de natura sa ii lezeze interesele;
  • deturnarea clientelei unei intreprinderi de catre un fost sau actual salariat/reprezentant al sau ori de catre orice alta persoana prin folosirea unor secrete comerciale, pentru care respectiva intreprindere a luat masuri rezonabile de asigurare a protectiei acestora si a caror dezvaluire poate dauna intereselor acelei intreprinderi;
  • orice alte practici comerciale care contravin uzantelor cinstite si principiului general al bunei-credinte si care produc sau pot produce pagube oricaror participanti la piata.

De asemenea, denigrarea competitorilor si deturnarea clientelei constituie contraventii, asa incat persoanele care vor savarsi aceste fapte vor fi sanctionate cu amenzi de la 5.000 la 50.000 de lei (in cazul persoanelor juridice) si de la 1.000 si 5.000 de lei (in cazul persoanelor fizice).

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie