Proiect legislativ prin care se solicita instituirea unor Centre Comunitare Romanesti in strainatate

 

Un grup de parlamentari a initiat un proiect legislativ prin care solicita instituirea unor Centre Comunitare Românesti în strainatate în încercarea de a-i uni pe cetatenii români aflati în strainatate. Fara a avea parte de o sustinere reala din partea parlament3statului român, majoritatea emigrantilor ajung sa fie asimilati de valorile tarii respective, iar mai apoi, asa cum se întâmpla în cazul multora, la întoarcerea în România, au mari probleme de reintegrare din punct de vedere social si cultural. „Pastrati valorile românesti si în Diaspora. Sa ramânem uniti!”, este mesajul grupului de 9 parlamentari din toate culorile politice.

Proiectul prevede înfiintarea unui Centru Comunitar în fiecare stat unde sunt înregistrati cel putin 5.000 cetateni români. Se estimeaza ca 30 de tari îndeplinesc aceasta conditie, în Italia, Spania si SUA traind un total de 2,5 milioane de conationali. Cum ar urma sa devina membri ai Comunitatii? Printr-o simpla înregistrare la misiunile diplomatice ale României.

Actiuni culturale permanente

Conform proiectului, Centrul Comunitar Românesc are ca scop “organizarea de actiuni comunitare, desfasurarea de proiecte si programe cu caracter cultural, educativ, artistic în scopul promovarii realitatilor istorice, a traditiilor, obiceiurilor, valorilor nationale si a identitatii lingvistce, precum si pastrarea coeziunii grupurilor românesti din Diaspora”. Finantarea ar urma sa fie asigurata de statul român, care presupune dotarea unui sediu cu întreaga logistica necesara. Practic, centrul va organiza cursuri educationale în limba româna, ateliere cu caracter artistic si religios, cu caracter traditional, dar ar urma sa dispuna si de publicatii autohtone. Fiecare centru ar urma sa aiba un presedinte, trei vicepresedinti si un secretar general, alesi de membrii comunitatii pentru o perioada de doi ani. “Copiii români ajung sa fie îndepartati de elemente solide ale identitatii nationale fiindca limba româna are o aplicabilitate limitata în societate, fiind utilizata doar într-un cadru restrâns, în interiorul familiei”, afirma alesii în expunerea de motive. Acestia dau si exemplul românilor care au trait o buna perioada în afara granitelor tarii, iar la revenire, copiii acestora au avut probleme cu integrarea în sistemul de învatamânt românesc. “Literatura si cultura româna deprinse în cadrul cursurilor educative dezvoltate prin intermediul centrelor vor facilita reintegrarea copiilor în sistemul de învatamânt din România, în cazul întoarcerii în tara”, mai sustine acestia. Statisticile au indicat ca aproximativ jumatate de milion de oameni s-au întors în România dupa experiente de cel putin un an în strainatate. Alin Huiu, puterea.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie