Exceptie de neconstitutionalitate respinsa privind drepturile neaplicabile salariatilor din institutiile/autoritatile publice

 

În Monitorul Oficial al României nr. 792 din data de 30 octombrie 2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 453 din 16 septembrie 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 74 alin. (5) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.

ciocan curtea constitutionalaExceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata de Sindicatul Finantelor Publice “SAMFISC” Satu Mare, în reprezentarea membrului de sindicat Adriana Dimona Suciu într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Satu Mare – Sectia I civila.

Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate îl constituie dispozitiile art. 74 alin. (5) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, dispozitii potrivit carora “Prevederile art. 68-73 nu se aplica salariatilor din institutiile publice si autoritatile publice.”

În sustinerea neconstitutionalitatii reglementarii legale criticate, autorul acesteia afirma ca dispozitiile de lege criticate sunt contrare art. 16 alin. (1) din Constitutie întrucât disting între cetateni în functie de sectorul de activitate în care sunt angajati. Astfel, daca pentru cei angajati în sistemul privat se recunosc beneficiile prevederilor art. 68-73 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, aceste beneficii sunt excluse pentru persoanele angajate în institutii si autoritati publice. De asemenea, aceasta din urma categorie de persoane este lipsita de masurile de protectie sociala vizând atenuarea consecintelor concedierii, care constau în acordarea sprijinului pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati si compensatiile banesti ce se acorda acestora. În acest mod sunt încalcate prevederile art. 41 alin. (2) si art. 53 din Constitutie.

Examinând exceptia de neconstitutionalitate, Curtea constata ca dispozitiile de lege criticate au mai fost supuse analizei de constitutionalitate în raport cu critici identice celor invocate în prezenta cauza. Astfel, prin Decizia nr. 308 din 5 iunie 2014, ori Decizia nr. 345 din 17 iunie 2014, Curtea a retinut ca solutia legislativa criticata “creeaza, într-adevar, un tratament juridic diferit pentru salariatii din institutiile publice si autoritatile publice în raport cu ceilalti salariati, în sensul în care acestora nu le sunt aplicabile dispozitiile codului referitoare la concedierea colectiva si garantiile care însotesc o asemenea masura”, însa a aratat ca “angajatii din sectorul public nu se afla în aceeasi situatie cu cei din sfera privata pentru a se pretinde egalitatea în drepturi între acestia”.

Citeste mai departe pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie