Economia mondiala, la cel mai coborat nivel din ultimii doi ani

 

Economia mondiala se afla la cel mai coborât nivel din ultimii doi ani, în conditiile în care pietele din zona euro si cele emergente înregistreaza rezultate slabe, iar pericolul deflatiei creste, conform unui sondaj trimestrial realizat de Bloomberg printre investitori.

Grafic in scadereAstfel, dintre investitorii intervievati, 38% sustin ca situatia economiei globale se înrautateste, dublu fata de procentajul celor care au descris astfel evolutia economica în iulie, la cel mai recent sondaj de acest fel.

Mai mult: ponderea investitorilor care evalueaza negativ starea economiei mondiale nu a mai atins o cota atât de înalta înca din septembrie 2012, când Europa se afla în recesiune, puncteaza Bloomberg.

Economia zonei euro este principala cauza a îngrijorarilor investitorilor. Aproape doua treimi dintre intervievati au declarat ca situatia economica a zonei euro se înrautateste, în timp ce 89% sunt de parere ca, pentru 2015, deflatia constituie o amenintare mai mare asupra economiilor nationale decât inflatia.

În privinta politicilor la nivel regional, respondentii care au declarat ca Banca Centrala Europeana (BCE) si guvernele nationale îngreuneaza situatia economica prin implementarea unor politici prea severe au fost mai multi decât cei încrezatori în presedintele BCE, Mario Draghi, si în cancelarul german Angela Merkel.

Nu în ultimul rând, investitorii sunt îngrijorati de conditiile din economiile emergente Brazilia, Rusia, India si China. Peste jumatate dintre cei chestionati au afirmat ca situatia economica devine tot mai dificila în aceste tari, în comparatie cu 36% dintre respondentii din iulie.

Pe de alta parte, aproximativ doua treimi dintre investitori au apreciat în acest sondaj ca evolutia economiei SUA este una pozitiva.

Sondajul Bloomberg Global Poll este realizat în fiecare trimestru, pe 510 investitori, analisti si traderi abonati la serviciile agentiei. V.B. bursa.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie