Ziua Internationala a Tolerantei sarbatorita pe 16 noiembrie

 

Încurajati respectul, dialogul si cooperarea între culturi, civilizatii si popoare, este îndemnul lansat de Ziua Internationala a Tolerantei. Într-o lume si un timp al mondializarii, diversitatii si mobilitatii, toleranta în familie, în comunitate sau între state, sunt mai necesare decât oricând.

tolerantaÎn 1995, UNESCO a proclamat data de 16 noiembrie drept Ziua Internationala a Tolerantei, pentru ca oamenii sa constientizeze pericolele intolerantei, iar în anul urmator Adunarea Generala a ONU a invitat tarile membre sa sarbatoreasca în fiecare an aceasta zi, prin actiuni de promovare a tolerantei si pacii.

Astazi, opinia publica este mobilizata, pentru ca „Intoleranta nu va fi tolerata”

Declaratia principiilor tolerantei

În 1986 reprezentantii UNESCO reuniti la Paris au enuntat Declaratia principiilor tolerantei care o definea ca „responsabilitatea care sustine respectarea drepturilor omului, a pluralismului, democratiei si a statului de drept, ca atitudinea activa de recunoastere a acestor valori si ca o virtute care face ca pacea sa fie posibila, înlocuind cultura razboiului cu cea a pacii”.

În esenta, toleranta nu înseamna nici indulgenta, nici indiferenta, ci respectul si aprecierea diversitatii culturale si a formelor ei de expresie, a opiniei contrare, a deciziilor altor oameni, grupuri, popoare sau religii. Toleranta recunoaste drepturile universale ale omului si libertatile fundamentale si asigura supravietuirea comunitatilor mixte în orice regiune a lumii.

Declaratia UNESCO sustine ca toleranta nu este doar o datorie morala, ci si o cerinta politica si legala pentru indivizi, grupuri sau state.

Situeaza toleranta în relatie cu instrumentele internationale privind drepturile omului ratificate în ultimii 50 de ani si subliniaza ca statele trebuie sa adopte noi legi pentru a asigura egalitatea de sanse în societate.

Nedreptatea, violenta, discriminarea si marginalizarea sunt forme ale intolerantei.

Citeste mai departe pe stiri.tvr.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie