Studiu KPMG: Peste jumatate dintre angajatorii romani intentioneaza sa creasca salariile in 2015

 

Peste jumatate dintre angajatorii români intentioneaza sa creasca salariile în 2015, în timp ce 43% nu au în plan sa acorde stimulente financiare suplimentare pentru a-si pastra salariatii, potrivit unui studiu KPMG în rândul a 456 de manageri de companii din 8 state din Europa Centrala si de Est.

crestere salarialaMai mult de jumatate dintre managerii si proprietarii de firme (26%) care vor sa creasca salariile angajatilor anul viitor intentioneaza sa ofere mariri între 2% si 4,9%, în timp ce 23% dintre respondenti au afirmat ca vor sa acorde cresteri salariale între 5% si 10%, potrivit raportului „Pulsul Economiei” întocmit de firma de consultanta.

Tarile incluse în raport sunt România, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia si Slovacia.

Circa 4% dintre managerii din România au declarat ca vizeaza cresteri de salarii de peste 10%, iar 3% au spus ca salariile angajatilor ar putea fi mai mari cu pâna la 1,9%.

Pe de alta parte, 2% dintre liderii de companii vor sa taie remuneratiile angajatilor cu peste 10% anul viitor, se arata în studiu.

Motivele principale pentru cresterea salariilor sunt îmbunatatirea productivitatii angajatilor si a rezultatelor financiare ale companiilor. Lipsa de forta de munca specializata este un alt aspect important pe care angajatorii români îl iau în considerare când acorda cresteri salariale, urmat de presiunile din partea personalului si de perspectivele pentru îmbunatatirea conditiilor economice pe piata interna.

În ceea ce priveste numarul angajatilor, 47% dintre companiile din România nu intentioneaza sa faca schimbari majore în 2015, în timp ce 41% dintre angajatori spun ca vor oferi noi locuri de munca. Taieri de personal sunt estimate de 16% dintre respondenti, 6% dintre acestia planuind sa reduca numarul angajatilor cu peste 10%.

Cele mai multe companii (53%) se bazeaza pe cresterea productivitatii angajatilor pentru a-si mari cifra de afaceri în 2015, exporturile, activitatile de marketing si cererea interna fiind alte surse principale pentru îmbunatatirea rezultatelor financiare.

Pe de alta parte, preturile materiilor prime, schimbarile legislative si posibilele cresteri de taxe sunt printre cei mai importanti factori care ar putea îngradi activitatea firmelor, potrivit managerilor.

În ceea ce priveste evolutia macroeconomica, aproape o treime dintre oamenii de afaceri din România estimeaza ca economia locala va scadea anul viitor, 4% dintre acestia anticipând o contractie severa, de peste 2%.

La polul opus, 25% dintre respondenti prognozeaza o crestere de 0,1-0,9%, circa 24% considera ca avansul va fi de 1-1,9%, în timp ce 16% estimeaza o crestere de peste 2%.

La nivelul Europei Centrale si de Est, 52% dintre cei intervievati anticipeaza crestere economica anul viitor, numarul celor care estimeaza o contractie a PIB-ului fiind de doar 9%. Florentina Dragu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie