Judecatorul Cristi Danilet la Conferinta „Medierea pentru judecatori si procurori”: Daca din 2010 am fi incurajat medierea, astazi am fi avut mai putine dosare in instanta

 

Medierea trebuie încurajata, pentru ca este în interesul tuturor ca litigiile si conflictele sa fie rezolvate pe cale amiabila si acest lucru ar duce si la degrevarea instantelor de judecata, considera judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

cristi danilet3„Înca din anul 2010 avem obligatia legala sa încurajam medierea si nu o facem, pentru ca ne-am obisnuit ca sa consideram ca o norma este imperativa numai daca are o sanctiune si ne înselam. Daca începând cu anul 2010 am fi încurajat medierea în fiecare instanta din care facem parte, în fiecare sala de judecata, la fiecare dosar, am fi avut mai putine dosare ca astazi”, a declarat Danilet în cadrul conferintei cu tema „Medierea pentru judecatori si procurori”.

El a precizat ca inclusiv în cazurile penale politistii si procurorii au obligatia ca, la prima audiere, sa le aduca la cunostinta partilor ca au dreptul de a apela la un mediator în conditiile legii si ar trebui sa detalieze ce înseamna acest lucru, nu numai sa le puna sa semneze un proces verbal ca au luat la cunostinta de 11 drepturi, printre care si acela de a apela la mediator.

„Ai dreptul sa te duci la un mediator cu acel conflict al tau penal, indiferent care este el, atât timp cât avem doua parti cu interese contrare, sa te duci sa te întelegi cu cealalta parte. Fie te întelegi inclusiv pe aspectul penal, de exemplu pentru infractiunile urmaribile la plângerea prealabila sau pretabile la împacare, care sunt în numar de 30 în noul Cod penal, si mai sunt în înca 11 legi speciale — majoritatea tin de proprietatea intelectuala, fie te întelegi cu privire la aspectul civil, pentru ca medierea în materie penala este prevazuta ca o modalitate de încetare a procesului penal, dar si ca o modalitate de stingere a actiunii civile”, a aratat Danilet.

Sunt anumite tipuri de conflicte în care judecatorul nu ar trebui sa intervina, a explicat el si a facut referire la conflictele în materie de dreptul familiei, apreciind ca este foarte dureros când un tert trebuie sa decida care parinte este mai bun si unde trebuie sa mearga copilul si sa-l întrebe pe acesta pe care parinte îl iubeste mai mult.

„Cred ca este interesul tuturor sa se încurajeze medierea, efectul pragmatic, sigur, ar fi cel al degrevarii de anumite cazuri, efectul pe termen lung însa este, poate, cresterea gradului de toleranta al românului, poate o scadere a neîntelegerilor, a conflictelor din societate”, a mai declarat Danilet. (A, AS — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Florin Marin), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie