Doi ani cu suspendare pentru trafic de influenta pentru fostul procuror DIICOT Eugen Moisescu

 

Eugen Moisescu, fost procuror la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Iasi, a fost condamnat definitiv, miercuri, de instanta suprema la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru trafic de influenta.

ciocan si catuseAceeasi pedeapsa au primit-o ceilalti doi inculpati din dosar, avocatii Alexandru Bernic si Constantin Nastase, ambii de la Baroul Iasi.

Prin decizia de miercuri, completul de cinci judecatori al Înaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins ca nefondate apelurile fata de hotarârea luata de aceeasi instanta, în 24 octombrie 2013, la fondul dosarului.

Eugen Moisescu a fost trimis în judecata de procurorii anticoruptie de la Serviciul teritorial Iasi, la 1 august 2012, pentru trafic de influenta. Alaturi de el, au fost judecati în acest dosar si avocatii Alexandru Bernic si Constantin Nastase, acuzati de trafic de influenta si instigare la fals în înscrisuri sub semnatura privata, respectiv fals în înscrisuri sub semnatura privata.

Procurorii anticoruptie i-au trimis în judecata în acest dosar si pe Gheorghe Catargiu si Alin-Eugen Curca, acuzati de cumparare de influenta si fals în înscrisuri sub semnatura privata, respectiv complicitate la trafic de influenta. În ceea ce îl priveste pe Catargiu, instanta a decis încetarea procesului penal împortiva sa, iar pe Curca l-a condamnat tot la doi ani de închisoare cu suspendare.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în 10 februarie 2010, Bernic si Moisescu ar fi primit 1.000 de euro de la Gheorghe Catargiu, promitându-i ca vor interveni astfel încât sa fie ridicata masura indisponibilizarii dispuse în cazul unei masini BMW 520. Banii i-au fost dati avocatului Bernic, care i-a împartit în mod egal cu procurorul Moisescu, potrivit procurorilor DNA.

Alin-Eugen Curca a fost acuzat de anchetatori ca a sprijinit demersurile avocatului Bernic de a primi cei 1.000 de euro de la Gheorghe Catargiu, el mediind discutiile dintre cei doi. Ulterior, pentru ca masura indisponibilizarii autoturismului în cauza nu a fost ridicata conform întelegerii, Curca a facut presiuni repetate asupra avocatului Bernic si a procurorului Moisescu, pentru ca acestia sa îi restituie lui Catargiu cei 1.000 de euro.

Initial, dosarul a fost trimis spre solutionare la Curtea de Apel Iasi. Magistratii de la aceasta instanta au decis, la 16 decembrie 2011, scoaterea cauzei de pe rol si trimiterea spre judecata la Curtea de Apel Suceava.

În 20 aprilie, Curtea de Apel Suceava si-a declinat competenta în favoarea Înaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), în baza articolului 41, alineatul (1) din Codul de procedura penala, care precizeaza faptul ca „Instanta sesizata cu judecarea unei infractiuni ramâne competenta a o judeca chiar daca constata, dupa efectuarea cercetarii judecatoresti, ca infractiunea este de competenta instantei inferioare”. Otilia Ciocan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie