Au fost pregatite noi modificari la Codul muncii referitoare la concediul de odihna si cel medical
In ultimii ani, au existat interpretari diferite ale angajatorilor privind durata concediului de odihna la care are dreptul un salariat atunci cand acesta se afla in incapacitate temporara de munca pentru o perioada mai lunga. Codul muncii stabileste acordarea concediului de odihna proportional cu activitatea prestata. In acelasi timp, reglementarile europene prevad ca perioada de incapacitate temporara de munca nu afecteaza concediul de odihna. In acest context, parlamentarii au pregatit noi modificari la Codul muncii, referitoare la concediul de odihna si cel medical.
Propunerea legislativa aflata in discutie a fost respinsa de Senat si apoi a fost transmisa Camerei Deputatilor, unde a primit avize favorabile de la Comisia juridica, cea pentru egalitate de sanse si cea pentru drepturile omului, iar Comisia pentru munca a propus adoptarea proiectului cu anumite amendamente.
Propunerea legislativa a fost inscrisa pe ordinea de zi a sedintelor deputatilor inca din vara, dar acestia n-au apucat inca sa se pronunte asupra ei prin vot decisiv, Camera Deputatilor fiind Camera decizionala in acest caz.
Ce modificari s-ar putea face la Codul muncii
In prezent, potrivit Codului muncii, concediul de odihna „se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic”. Prin proiectul de act normativ se propune eliminarea acestei sintagme. Astfel, dispozitia respectiva va prevede doar ca durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!