Solutionarea contestatiilor la executare in materie civila

 

În urma unei decizii a Curtii Constitutionale, Parlamentul a aprobat, prin Legea nr. 138/2014, între altele, modificari la Codul de procedura civila. Dupa cum puteti citi mai jos, acestea sunt de importanta practica pentru realizarea echilibrului între partile în litigii de drept comun.

executari siliteLegea nr. 138/2014 a fost publicata în Monitorul oficial nr. 753/2014 si este în vigoare din 19 octombrie 2014.

Decizia CCR nr. 348/2014, mentionata, a avut în vedere dispozitiile art. art. 650 alin. (1) si art. 713 alin. (1) din Codul de procedura civila. În forma de la ta introducerii criticii de neconstitutionalitate, aceastea avea urmatoarea redactare:

Art. 650 alin. (1): “Instanta de executare este judecatoria în circumscriptia careia se afla biroul executorului judecatoresc care face executarea, în afara cazurilor în care legea dispune altfel.”;
Art. 713 alin. (1): “Contestatia se introduce la instanta de executare.”

În motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul a sustinut, în esenta, ca dispozitiile legale criticate sunt neconstitutionale, întrucât stabilesc un criteriu subiectiv atunci când se decide cu privire la competenta teritoriala a instantelor judecatoresti sa solutioneze contestatiile la executare în materie civila. Art. 713 din Codul de procedura civila stabileste competenta de judecata a contestatiilor la executare în favoarea instantei de executare, instanta care este definita în art. 650 alin. (1) din Codul de procedura civila ca fiind judecatoria în circumscriptia careia se afla biroul executorului judecatoresc care face executarea.

Creditorul poate înfrânge principiul constitutional al egalitatii în drepturi prin alegerea unui executor judecatoresc de pe raza curtii de apel pentru a solicita executarea unei hotarâri judecatoresti sau a unui titlu, decizând astfel instanta competenta sa judece eventualele contestatii la executare formulate de catre debitor sau de tertul care este afectat de executare. Egalitatea în drepturi este încalcata prin lasarea la latitudinea creditorului a dreptului de a-si alege instanta prin alegerea executorului judecatoresc din circumscriptia unei anumite judecatorii.

Citeste articolul integral pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie