Modalitatea de solutionarea a contestatiei privind masurile preventive. RIL admis

 

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 821 din 11 noiembrie 2014 a fost publicata Decizia ÎCCJ nr. 4 din 29 septembrie 2014 (Decizia nr. 4/2014) privind examinarea recursului în interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel monitorul oficial al romanieiBrasov privind interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 203 alin. (5) si art. 4251 alin. (1) din Codul de procedura penala, în sensul de a stabili care dispozitii sunt aplicabile, respectiv daca sedinta de judecata prin care este solutionata, în cursul urmaririi penale si în procedura de camera preliminara, contestatia formulata împotriva încheierii judecatorului de drepturi si libertati si de camera preliminara privind masurile preventive are loc în camera de consiliu sau se desfasoara în sedinta publica si daca hotarârea adoptata este o încheiere sau o decizie.

1. Obiectul recursului în interesul legii

Prin recursul în interesul legii formulat de catre Colegiul de conducere al Curtii de Apel Brasov, s-a aratat ca, în practica judiciara nationala nu exista un punct de vedere unitar cu privire la faptul daca sedinta de judecata prin care este solutionata, în cursul urmaririi penale si în procedura de camera preliminara, contestatia formulata împotriva încheierii judecatorului de drepturi si libertati si de camera preliminara privind masurile preventive are loc în camera de consiliu sau se desfasoara în sedinta publica, iar hotarârea pronuntata este decizie sau încheiere.

2. Optica jurisprudentiala

a) Într-o prima orientare, minoritara, instantele au considerat ca sedinta de judecata prin care este solutionata, în cursul urmaririi penale si în procedura de camera preliminara, contestatia declarata împotriva încheierii judecatorului de drepturi si libertati si de camera preliminara privind masurile preventive are loc în camera de consiliu si hotarârea ce se pronunta este o încheiere.

Aceasta opinie se întemeiaza pe dispozitiile art. 203 alin. (5) din Codul de procedura penala care prevad ca “În cursul urmarii penale si al procedurii de camera preliminara, cererile, propunerile, plângerile si contestatiile privitoare la masurile preventive se solutioneaza în camera de consiliu, prin încheiere motivata, care se pronunta în camera de consiliu”.

Citeste mai departe pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie