CCR a decis neconstitutionalitatea unor dispozitii din Codul fiscal si Codul de procedura penala

 

Curtea Constitutionala a României (CCR) a decis ca sunt neconstitutionale dispozitiile din Codul de procedura penala referitoare la solutia legislativa potrivit careia judecatorul de camera preliminara se pronunta „fara participarea procurorului si a inculpatului”.

Judecatori curtea constitutionalaPlenul Curtii a luat marti în dezbatere mai multe dosare, având ca obiect exceptiile de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 339 — art. 348 din Codul de procedura penala.

„Cu unanimitate de voturi: 1. A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa în art. 341 alin. (10) din Codul de procedura penala, potrivit careia judecatorul de camera preliminara se pronunta ‘fara participarea procurorului si a inculpatului’, este neconstitutionala; 2. A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 344 alin. (4) din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale; 3. A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa în art. 345 alin. (1) si în art. 346 alin. (1) din Codul de procedura penala, potrivit careia judecatorul de camera preliminara se pronunta ‘fara participarea procurorului si a inculpatului’, este neconstitutionala; 4. A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 347 alin. (3) raportate la cele ale art. 344 alin. (4), art. 345 alin. (1) si art. 346 alin. (1) din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale”, se arata într-un comunicat al CCR transmis miercuri AGERPRES.

De asemenea, Curtea, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 771 alin. (6) teza finala din Legea 571/2003 privind Codul fiscal sunt constitutionale în masura în care legea nu-l obliga pe cumparatorul adjudecatar sa faca dovada platii impozitului datorat de înstrainatorul debitor pentru a-si putea înscrie în cartea funciara dreptul sau de proprietate.

Deciziile sunt definitive si general obligatorii si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor care au sesizat Curtea Constitutionala.

Argumentatiile retinute în motivarea solutiilor pronuntate de plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.(AS — autor: Madalina Cochinescu, editor: Antonia Nita), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie