Medierea intr-o speta civila succesorala

 

M-am gandit, am planificat si decis ca incepand din noiembrie 2014 sa ofer publicului, saptamanal, exemplul unei spete rezolvate in acea saptamana in biroul nostru de mediere – Dorin Ilie- cu sediul in str Tudor Arghezi NR 26, Sector 2, Bucuresti. Speta rezolvata se va exemplifica sumar, cu detalii care sa nu aduca atingere regimului de confidentialitate al procesului de mediere.

medierea conflictelor de muncaEste o idee noua, nici un mediator nu mai are acest demers pe agenda lui, si din acest motiv doresc sa fiu cat mai obiectiv, aratand publicului larg ce inseamna de fapt medierea si un proces de mediere, si ce rezultate poate avea.

Dosarul de mediere al sapatamanii I din Noiembrie:

Speta civila, succesorala.

Obiectul conflictului – o garsoniera de 37 mp.

Parti – sotia si fiica (cu alta mama) defunctului.

Conflictul s-a ivit in procedura notariala, notarul suspendand procedurile notariale de succesiune pana la solutionarea conflictului prin instanta ori prin mediere.
Avocatul, colaborator al biroului nostru de mediere, „a adus” conflictul la mediere.

S-au demarat procedurile de mediere prin – Contract de pregatire a medierii, Invitatie la mediere, discutii preliminare despre mediere si efectele acordului de mediere succesorala. S-a fixat data si ora sedintei de mediere.
La sedinta de mediere s-au prezentat partile- fiica defunctului asistata de avocat, si mama vitrega a acesteia/sotia defunctului insotita de o ruda de gradul II, jurist. Dupa discutia preliminara privind stadiul conflictului si stadiul procedural al medierii s-a intrat in medierea de fond.

Medierea de fond a presupus etalarea unor informatii necunoscute de catre fiica, in ceea ce priveste momentul achizitiei garsonierei si aportul financiar de la data achizitiei, informatii puse la dispozitie abia acum de mama vitrega. Dupa anumite discutii privind situatia si conflictul, si atunci cand ambele parti si asistentii lor au inteles situatia, eu ca mediator am ridicat discutiile la treapta de negociere pe solutii efective. Negocierea de solutii in mediere, este o etapa ce vine doar dupa analiza si intelegerea conflictului/situatiei, nu numai de catre mediator ci de catre toti care stau la masa de mediere – parti si asistenti.

Solutiile propuse de fiica – sa i se dea contravaloarea partii ei din garsoniere, parte ce i se cuvine in temeiul legii prin cota dispusa de codul civil. Suma ceruta 7.000 de euro.

Citeste mai departe pe blog.mediatoru.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie