Cristi Danilet, membru CSM despre independenta justitiei in Romania

 

Cristi Danilet, judecator, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Editie Speciala, în care a vorbit despre independenta justitiei în România.

cristi danilet3Rep: De ce ar fi nevoie de un stat de drept puternic în România?

Cristi Danilet: Este singura constructie sociala prin care drepturile oamenilor pot fi aparate. Regula unui stat de drept este ca oricine trebuie sa respecte legea si ca nimeni nu este deasupra ei. Si vorbesc aici, atât de cei care sunt primii destinatari ai legii, adica cetatenii de rând, cât si autoritatile care dicteaza legea. Într-un stat de drept nimeni nu poate abuza de lege.

Rep: Poate România sa aiba asa ceva?

Cristi Danilet: România a trecut prin perioade grele. Una a fost o perioada comunista pâna în 1990, când nici nu vorbeam de stat de drept, drepturile omului, apoi perioada post-comunista de tranzitie, apoi o actula perioada de pseudo-democratie si tindem catre o democratie. Personal cred ca doar tindem spre statul de drept pentru ca de-abia acum discutam cu adevarat despre egalitatea cetatenilor în fata legii si mai ales despre responsabilitatea autoritatilor publice pentru instaurarea si consolidarea statului de drept.

Rep: Declaratiile politice pe marginea dosarelor aduse in atentia publica afecteaza bunul mers al justitiei? Si daca da, în ce mod si ce ar trebui facut?

Cristi Danilet: Uneori da, pentru ca ies informatii care nu sunt destinate întotdeauna publicitatii si prin care se atinge cumva principiul prezumtiei de nevinovatie si în al doilea rând pentru ca uneori anchetele sunt în curs de desfasurare si prin evaluarea unei informatii publice se poate deturna mersul normal al anchetei, deci, ar trebui o retinere mai mare în comunicarea de informatii publice din timpul anchetelor în desfasurare.

Citeste interviul integral pe editie.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie