Bancile nu vor mai fi salvate de guverne

 

Autoritătile internationale de reglementare a sistemului financiar au propus luni noi reguli prin care costurile prăbusirii unei bănci mari să fie suportate de creditorii acesteia si nu de guverne, relatează Reuters.
bani cu lacatPresedintele Consiliului pentru Stabilitate Financiară (Financial Stability Board-FSB), Mark Carney, care este si guvernator al Băncii Angliei, a declarat că planurile marchează o schimbare a modului în care sunt tratate falimentele băncilor de importantă sistemică.
După criza financiară din 2007-2009, guvernele au cheltuit miliarde de dolari pentru salvarea băncilor cu probleme care ar fi pus în pericol sistemul financiar mondial dacă ar fi fost lăsate să intre în faliment.
Aceste obligaţiuni ar fi convertite în actiuni, pentru a contribui la sustinerea băncii. Bufferul total ar include nivelul de capital minim obligatoriu pe care băncile sunt deja obligate să îl detină ca protectie fată de noi crize.
Noile reguli se vor aplica unor 30 de bănci considerate de autoritătile de reglementare ca fiind de importantă sistemică la nivel global, dar trei dintre acestea, provenite din China, vor fi initial exceptate.
Liderii din G20 urmează să aprobe propunerile la o reuniune care va avea loc în Australia în această săptămână, iar ulterior vor fi supuse consultărilor publice până în 2 februarie 2015.
Băncile care nu vor respecta aceste reguli vor fi penalizate cu obligativitatea reducerii dividendelor si bonusurilor.O parte din buffer va trebui păstrat la subsidiare importante din străinătate ale băncilor.
Potrivit analistitilor Citi, noua regulă ar putea costa băncile europene până la 3% din profituri, în 2016. Totodată, băncile europene ar putea fi nevoite să emită cea mai mare parte din noile obligatiuni, între acestea fiind BNP Paribas, Deutsche Bank, BBVA si UniCredit, consideră Citi. Cele mai putin afectate ar urma să fie băncile elvetiene si britanice.Anca Dumitrescu.zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie