Lidia Barac, presedinte Curtea de Apel Timisoara: Una din cauzele pentru care medierea nu este acolo unde vrem cu totii sa fie e determinata de orgoliul dintre profesii

 

Presedintele Curtii de Apel Timisoara, Lidia Barac a luat parte la lucrarile Conferintei Nationale a Mediatorilor, organizata vineri 7 noiembrie 2014 la Timisoara.

lidia baracMagistratul s-a declarat un sustinator al medierii si a mentionat eforturile pe care Curtea de Apel Timisoara le-a facut si le face pentru implementarea procedurii medierii, Curtea de Apel Timisoara fiind printre primele curti de apel din tara care a incheiat un protocol de cooperare cu mediatorii:

„La nivelul Curtii de Apel, cel putin conducerea acestei curti a fost extrem de preocupata sa inteleaga motivele pentru care procesul de implementare a medierii ca si alternativa de solutionare a litigiilor merge destul de greoi in Romania. Am facut si o analiza de acest tip.

In al doilea rand Curtea de Apel Timisoara cred ca a fost printre primele curti de apel din tara care a incheiat un protocol de cooperare cu mediatorii si a lansat actiuni extrem de aplicate.

Acum vreau sa va raportez rezultatul acestor actiuni: In primul rand, de indata ce a intrat in vigoare legea modificata si completata a medierii pana la varianta „franta” ca urmare a Deciziei Curtii Constitutionale, am evaluat modul in care se deruleaza aceasta institutie la instantele noastre pe o perioada de sase luni. S-a intocmit un raport scris iar rezultatele au fost incurajatoare. Daca avem media celor 15 judecatorii din raza curtii noastre, procentul era in crestere in raport si cu latura litigiilor intre 5% si 11%. Ceea ce ne arata ca lucrurile merg intr-o directie buna, asa cum ne-am propus. Sigur ca, la baza acestor rezultate au stat si alte actiuni al Curtii de Apel. Bunaoara, in cadrul invatamantului profesional descentralizat am cuprins teme prin care am incercat sa familiarizam magistratii cu filozofia medierii, rostul medierii si maniera in care ea ne poate ajuta.

Am avut si avantajul de a fi in cooperare cu magistrati care lucreaza in alte tari, in care medierea este mai prezenta si acest schimb de experienta organizat intre colegii nostri judecatori si cei din celelalte tari a fost extrem de benefic.” a spus Lidia Barac.

Mediatorii au batut in retragere

Judecatorul a mai afirmat ca dupa decizia Curtii Constitutionale a remarcat dezamagirea mediatorilor:

„Foarte important este ca indata ce a aparut Decizia Curtii Constitutionale am constatat un lucru: nu au fost atat de dezamagiti magistratii, pentru ca aparuse pe perioada vacantei judecatoresti, dar au fost pentru mine intr-un mod surprinzator mult mai dezamagiti sau au batut intr-o retragere mediatorii, care au spus: Acum s-a terminat!

Am colegi care au fost judecatori, s-au pensionat si au intrat in randul mediatorilor si au avut un succes teribil in ultimele luni de functionalitate la capacitate maxima a legii, pana in vara acestui an. Erau incantati de faptul ca oamenii tot mai des apeleaza la mediere.

Reactie la Decizia Curtii Constitutionale. Exista alte instrumente pentru ca judecatorii sa arondeze comportamentul partilor in sensul de a apela la procedura medierii

Presedintele Curtii de Apel Timisoara sustine ca judecatorul poate recomanda procedura medierii, iar neonorarea acestei obligatii poate fi sanctionata de judecator in baza articolului 198 din Codul de procedura civila.

„Eu am reactionat de indata la Decizia Curtii  Constitutionale, am facut o analiza a deciziei Curtii Constitutionale, am transmis-o judecatorilor din teritoriu si am hotarat cu totii de comun acord ca in continuare judecatorii sa recomande medierea, si odata recomandata aceasta mediere, devine o obligatie in accesul Codului de procedura civila, ca orice alta obligatie impusa partilor. Odata neonorata aceasta obligatie judecatorul este capabil si poate sa aplice sanctiunile comune procedurale comune din art.198 din Codul de procedura civila, deci prin urmare chiar daca sanctiunile speciale din Legea Medierii nu mai pot fi aplicate ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, in continuare exista instrumente pentru ca judecatorii sa arondeze comportamentul partilor in sensul de a apela la aceasta procedura”, a punctat Lidia Barac.

Interventie asupra Legii Medierii in acord cu Decizia Curtii Constitutionale. Militare pentru un proiect dupa modelul Sloveniei sau Croatiei

Magistratul s-a aratat optimist in ceea ce priveste gasirea unei solutii pentru Legea Medierii in acord cu Decizia Curtii Constitutionale si a recomandat presedintelui CdM si vicepresedintelui CdM sa militeze pentru un proiect dupa modelul Sloveniei sau Croatiei.

„Eu am convingerea ca la nivelul Ministerului Justitiei si al Corpului Profesional al Magistratilor se va reusi o interventie asupra Legii Medierii in acord cu Decizia Curtii Constitutionale, dar daca eram in locul d-voastra domnule presedinte si domnule vicepresedinte cred ca as fi militat pentru un proiect dupa modelul Sloveniei sau Croatiei fiindca una din cauzele pentru care medierea nu este acolo unde vrem cu totii sa fie e determinata de orgoliul dintre profesii. Si poate ca daca de la inceput ne-am fi gandit sa impartim aceasta atributie de solutionare a litigiilor prin mediere intre magistrati si mediatori, cel putin intr-o prima etapa, eu cred ca lucrurile ar fi putut merge pana la obligativitatea medierii, asa cum este in Italia, dar cum spunea si domnul ministru orice impui nu poate conduce la rezultatul scontat”, a afirmat Lidia Barac.

Bunele practici

Judecatorul a amintit si de un proiect in derulare la Curtea de Apel Timisoara, proiect care isi propune dezvoltarea bunelor practici.

„Nu in ultimul rand, intentiile noastre de a familiariza judecatorii cu necesitatea medierii s-au materializat intr-un proiect derulat cu fonduri europene in care este angrenata Curtea de Apel Timisoara, Curtea de Apel Craiova si Curtea de Apel Cluj. Proiectul este in derulare, am fost in Croatia, colegii mei au fost la Roma, si tocmai aceste bune practici le dezvoltam. Proiectul se va solda cu un ghid care va fi in interesul magistratilor (acesta fiind obiectivul proiectului), pentru ca sa putem prelua bunele practici si cel putin eu si colegii care au facut parte din acest proiect imi asum fata de d-voastra mediatorii obligatia de a sesiza Ministerul de Justitie cu rezultatele acestui proiect cu scopul imbunatatirii modelului legislativ care este in atentia ministerului”, a declarat Lidia Barac.

Medierea, un mijloc de educare a cetatenilor Romaniei

Presedintele Curtii de Apel Timisoara a punctat si beneficiile pe care le aduce medierea in randul cetatenilor, medierea fiind un mijloc de educare a cetatenilor.

„Medierea, din perspectiva noastra trebuie sa fie mai mult decat un mijloc alternativ de solutionare a proceselor, a diferendelor, trebuie sa fie un mijloc de educare a cetatenilor acestei tari, un mijloc de educare a comportamentului oamenilor, chiar si atunci cand ajung in fata instantei de judecata si un mijloc prin care sa invatam sa dialogam si sa ne ascultam. De aceea, in afara consolidarii profesiei de mediator prin eforturi proprii si prin pregatire constanta, cred ca actiunile d-voastra ar trebui sa se diversifice si sa contribuie la educatia populatiei in general, si mai apoi la o educatie de tip juridic. In acest fel va veti inscrie eforturilor facute si de instante la initiativa Ministerului Justitiei si Educatiei, inclusiv educatia in scoala, incepand de la ciclul gimnazial, cred ca este foarte important pentru a relansa dialogul si a restabili valorile morale in aceasta societate, unde constatam ca cel putin aceste valori sunt intr-o cadere iar noi nu trebuie sa permitem acest lucru” a conchis Lidia Barac.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. Iancu Sorina spune:

    Nu mediatorii au batut in reteagere.Din proprie experienta va spun caci mai mult de jumatate din populatia acestei tarii nu stiu ce aste acela un mediator,pentru ca nimeni nu-i indruma la mediator.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie