Liderul chinez transmite asigurari in legatura cu sanatatea celei de-a doua economii mondiale

 

China, care încearcă în prezent să-si reechilibreze modelul economic, se confruntă cu ‘riscuri’ economice, însă acestea ‘nu sunt atât de înfricosătoare’, a declarat duminică presedintele Xi Jinping, în cadrul Forumului de Cooperare Asia-Pacific (APEC) de la Beijing, relatează AFP si Reuters.
9JCAUU3L0ACAXD4D4QCAU6REONCAMSGJ6VCA5P9H6ICA7VJVW6CAID5S7ACA92GABLCANHR19QCALB44FPCAYCEFQICAYUUY9RCAVINZRSCAAJLXR2CAJGLG9OCAFKNXVQCATKMTJ1CAGINDV6CATPFUVLCAT4PONKCAW92R2LLiderul chinez a dorit să transmită astfel asigurări în legătură cu sănătatea celei de-a doua economii mondiale, care a înregistrat în al treilea trimestru o netă încetinire a ritmului său de crestere, ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.
„Unii se întreabă dacă ritmul de crestere al Chinei va continua să se erodeze si dacă vom reusi să depăsim dificultătile. Există, într-adevăr, riscuri, însă nu sunt atât de înfricosătoare”, a declarat Xi Jinping, în deschiderea unei reuniuni a oamenilor de afaceri invitați la APEC.
„Economia chineză se bazează într-o măsură mai mare pe cererea provenită din consumul intern, evitând astfel riscurile externe cauzate de o supradependență de exporturi”, a mai spus presedintele chinez.
China a reusit să-si mentină inflatia sub control, creând în acelasi timp locuri de muncă si continuând dezvoltarea nivelului de viată al populatiei, a subliniat el.
În perioada iulie-septembrie, cresterea Produsului Intern Brut (PIB) al Chinei a fost de 7,3%, cel mai scăzut nivel de la primul trimestru din 2009, după o crestere de 7,5% în al doilea trimestru.
Recunoscând că tara sa nu mai poate avea o rată a cresterii de două cifre, Xi Jinping a dat asigurări că dezvoltarea Chinei va continua să aducă beneficii tărilor din APEC si restului lumii.
Economiile membre ale APEC reprezintă circa 40% din populatia mondială, 57% din PIB-ul global si 44% din schimburile comerciale internationale.
Summitul liderilor tărilor membre se va deschide luni si se va încheia marti cu emiterea unui comunicat comun prin care se va reafirma angajamentul APEC în favoarea liberului-schimb în regiune.Ionut Mares.agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie