Biroul Electoral Central sustine ca Ministerul Afacerilor Externe avea baza legala necesara pentru a deschide noi sectii de votare in strainatate

 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avea baza legala necesara pentru a deschide noi sectii de votare în strainatate pentru buna desfasurare a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, dar nu a facut-o, informeaza Biroul Electoral Central (BEC) într-un comunicat remis vineri seara.

votUPDATE Ministrul de Externe a emis sâmbata un comunicat de presa în care a anuntat ca a a luat act de comunicatele de presa emise de BEC prin care se comunica „explicit existenta temeiului legal pentru completarea listei sectiilor de votare în strainatate”.

„Prin urmare, întelegând ca, din momentul emiterii, în noaptea de 7/8 noiembrie 2014, a adresei nr.1391 ic/BEC/P/2014 si comunicatului nr. 30, «BEC (…) a creat cadrul legal pentru exercitarea de catre autoritatea publica centrala cu competenta exclusiva în organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate», MAE informeaza ca se afla într-un proces intern de evaluare consolidata pentru îndeplinirea atributiilor ce îi revin în baza legii 370/2004 si a hotarârilor, deciziilor, adreselor si comunicatelor emise de BEC”, se arata în comunicatul emis de MAE.

BEC a facut aceasta precizare dupa ce vineri dupa-amiaza Titus Corlatean, ministrul Afacerilor Externe, a anunta ca MAE nu va deschide noi sectii de votare în Diaspora, în ciuda numeroaselor cerei venite din partea cetatenilor români aflati în tari precum Franta, Italia, Germania, Marea Britanie sau Spania.

Ministerul de Externe ar fi putut deschide noi sectii de votare în strainatate în baza unei hotarâri pe care a dat-o BEC marti, 4 noiembrie. Potrivit unui comunicat citat de HotNews, BEC explica, în comunicat, faptul ca propria hotarâre de marti oferea baza legala pentru ca Ministerul de Externe sa înfiinteze noi sectii de vot si ca hotarârea de marti apeleaza la legea 370/2004, spunând ca sintagma „aceleasi liste de alegatori” de la primul tur se refera doar la sectiile de votare din tara.

Asadar, conform BEC, numarul sectiilor de votare din strainatate nu poate fi conectat cu listele de vot, ceea ce înseamna ca Ministerul de Externe putea organiza în turul doi oricâte sectii de votare noi ar fi fost necesare pentru desfasurarea votarii în conditii bune. Desi BEC a oferit înca de marti o baza legala pentru deschiderea de noi sectii în strainatate, Titus Corlatean, ministrul de Externe, a anuntat vineri ca nu se vor deschide alte sectii de vot în afara celor 294 de existente la primul tur.

„A fost o discutie interna la care a participat Ministerul Afacerilor Externe, scopul fiind de a analiza alegerile care au avut loc în strainatate, pentru corecta si buna desfasurare a celui de-al doilea scrutin. Scopul nostru pentru al doilea tur de scrutin este ca votul sa fie legal si toti românii sa poata vota. Am transmis instructiuni extrem de serioase sefilor de misiuni de a pune în practica deciziile BEC si BES. Vom folosi la maximum personalul din ambasade. Am decis si suplimentarea numarului de cabine de vot, stampile de vot la maximul de sapte. Sa fie maximul oriunde e necesar”, a declarat Titus Corlatean. Madalina Batrînca, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie