Ministrul Robert Cazanciuc: Ministerul Justitiei se vrea un partener care sa contribuie cu adevarat la dezvoltarea profesiei de mediator

 

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc a participat la Conferinta Nationala a Mediatorilor, organizata vineri, 7 noiembrie 2014 la Timisoara. In cuvantul luat, ministrul si-a aratat disponibilitatea pentru sustinerea medierii si a profesiei de mediator.

Conferinta Nationala a Mediatorilor 2014„Am vizitat de la preluarea mandatului si pana in prezent aproape o suta de instante si de fiecare data am intrebat in ce masura medierea contribuie efectiv la degrevarea instantelor de judecata. Evident ca am constatat in primul rand practica neunitara. Acolo unde exista dorinta de a face lucrurile sa functioneze, acolo unde exista oameni implicati atat din partea Corpului Profesional cat si din partea institutiilor, pot spune ca lucrurile sunt pe drumul cel bun, iar medierea isi indeplineste cu adevarat menirea.

Eu, personal cred in mediere, cred in rolul ei de echilibru.

Am vrut sa fiu prezent astazi aici pentru a afla de la d-voastra in mod direct cu ce va confruntati. E nevoie de modificari la nivel normativ? E nevoie de o comunicare mai buna la nivelul institutiilor? Ce este de facut? iar aceste lucruri cred ca nu se pot constata decat impreuna.

Nu cred ca medierea poate fi impusa prin norme. Ea se va impune doar daca oamenii vor fi constienti ca e un mijloc la indemana lor, o cale mai rapida de a-si rezolva problemele, mai putin costisitoare si de ce nu, uneori mai discreta.

Normele nu vor reusi niciodata sa suplineasca lipsa de implicare in coerenta actului normativ.” a afirmat Robert Cazanciuc.

In alta ordine de idei, ministrul Justitiei a indrumat mediatorii spre dialog cu instantele de judecata: „Incurajez comunicarea intre mediatori cu instantele de judecata, tocmai pentru a vedea si perspectiva instantelor din cadrul institutional asupra medierii. Cred ca acest tip de dialog va fi de folos tuturor.” a spus ministrul.

Cu privire la propunerile de modificare a actelor normative privind medierea, ministrul a afirmat ca exista un numar semnificativ de propuneri primite la minister, dar in ce masura ele sunt sau nu viabile ramane sa se stabileasca de comun acord.

Robert Cazanciuc a afirmat ca Ministerul Justitiei este in favoarea medierii: „O sa gasiti intotdeauna in Ministerul Justitiei un partener care sa va sprijine, care sa contribuie cu adevarat la dezvoltarea profesiei de mediator” a conchis ministrul Robert Cazanciuc.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie