Comisia Europeana apreciaza ca Minsterul de Finante din Romania a compensat ilegal datoriile restante ale societatii European Food SA catre bugetul de stat

 

Comisia Europeana sustine ca România a procedat ilegal atunci când a compensat peste 90% din suma pe care o datoreaza fratilor Micula cu datorii pe care firmele lor le au la bugetul de stat. Pentru ca a pierdut un proces în fata oamenilor de afaceri, România trebuie sa le plateasca peste 82 de milioane de euro.

esalonare la plata, baniComisia Europeana condamna ca fiind ilegala decizia de anulare a datoriilor fiscale restante ale societatii European Food SA catre bugetul de stat, luata de catre Minsterul de Finante din România în cazul fratilor Micula, patronii European Drinks care au câstigat la Curtea de Arbitraj de la Washington peste 367,4 milioane de lei (aproximativ 82 de milioane de euro), în urma unui proces intentat statului român.

Ministerul de Finante a sters deja datorii pe care European Food SA le avea, în valoare de peste 337,4 milioane de lei (aproximativ 76 de milioane EUR). Mai mult, România a solicitat clarificari suplimentare din partea serviciilor Comisiei cu privire la posibilitatea de a plati suma restanta unei persoane fizice (fratilor Micula sau oricarei alte persoane fizice careia i se poate cesiona creanta).

Într-o scrisoare a Comisiei adresata României pe 1 octombrie 2014, se mentioneaza faptul ca „executarea partiala a hotarârii arbitrale din 11 decembrie 2013, care a avut deja loc sub forma unei compensari partiale a despagubirilor impuse de hotarâre prin datoriile fiscale ale reclamantilor nu a fost comunicata Comisiei de catre România si, prin urmare, a fost pusa în aplicare în mod ilegal, prin încalcarea articolului 108 alineatul (3) din tratat”. Totodata, potrivit sursei citate, Comisia a „ajuns la concluzia preliminara ca executarea hotarârii arbitrale din 11 decembrie 2013 ar constitui un ajutor de stat nou si incompatibil” si ca „regreta ca România a pus deja partial în executare, potrivit informatiilor furnizate, hotarârea din 11 decembrie 2013, prin anularea datoriilor fiscale restante ale societatii European Food SA”.

Potrivit ultimelor date publicate de ANAF, grupul de firme European Drinks, controlate de fratii Micula au înca datorii mari catre stat. Mai precis, European Drinks, European Food si Transilvania General Export – Import au datorii cumulate de 185,4 milioane de lei, aproape cât averea estimata a celor doi frati, toate firmele fiind în executare silita. Este , totodata, cea mai mare datorie catre Fisc a unui grup de firme cu actionariat privat.

Citeste articolul integral pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie