Taxa clawback diferentiata pentru noile medicamente care vor intra conditionat pe lista de compensate

 

Companiile farmaceutice vor plati un clawback diferentiat, stabilit pe baza unor contracte cost/volum/rezultat, pentru noile medicamente care vor intra conditionat pe lista de compensate, iar pentru restul produselor din lista calculul contributiei va fi cel din prezent.

medicamentNoile prevederi sunt stabilite printr-o ordonanta de urgenta pentru modificarea OUG 77/2011 privind stabilirea unei contributii pentru finantarea unor cheltuieli în domeniul sanatatii, act normativ publicat în Monitorul Oficial.

„Pentru medicamentele care în urma evaluarii efectuate potrivit legii de Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale pot intra conditionat în Lista cuprinzând denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, în sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda în cadrul programelor nationale de sanatate, (…), se pot încheia contracte cost-volum/cost-volum-rezultat în limita fondurilor obtinute din excluderea si/sau modificarea procentului de compensare a unor medicamente incluse în lista mai sus mentionata, precum si din aplicarea unor politici farmaceutice. În conditiile neîncheierii contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat, medicamentele nu vor fi incluse în lista de medicamente aprobata potrivit legii prin hotarâre a Guvernului”, se arata în document.

Contributia se va plati trimestrial, fiind calculata prin aplicarea procentului prevazut în contractele cost-volum/cost-volum-rezultat la valoarea consumului trimestrial. Valoarea consumului trimestrial se calculeaza prin înmultirea pretului de vânzare cu amanuntul fara TVA/pretul cu ridicata cu volumul de medicamente consumate trimestrial, în limita volumelor stabilite prin contractele cost-volum/cost-volum-rezultat, potrivit actului normativ.

Procentul prevazut în contracte este format din valoarea procentului aferent trimestrului anterior încheierii contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat, la care se adauga între 5 si 30 de puncte procentuale, în functie de procentul numarului de pacienti contractabil pentru fiecare terapie fata de numarul de pacienti eligibili.

Contractele cost-volum/cost-volum-rezultat se încheie de catre detinatorii de autorizatii de punere pe piata, persoane juridice române si de reprezentantii legali ai detinatorilor autorizatiei de punere pe piata care nu sunt persoane juridice române cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si dupa caz, cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii, pentru programele nationale de sanatate derulate de Ministerul Sanatatii.

Pentru medicamentele pentru care în prezent se datoreaza contributia clawback, se mentine aceasta contributie în aceleasi conditii ca si în prezent.

Autoritatile sustin ca prin contractele cost-volum si contractele cost-volum-rezultat se asigura cresterea accesului populatiei la terapie, în conditii de eficienta, sustenabilitate financiara si de
predictibilitate a costurilor din sistemul de sanatate, iar neadoptarea acestui act normativ ar avea consecinte directe asupra sanatatii si vietii pacientilor, prin neasigurarea accesului în timp util la tratamente inovatoare. Ana Maria Petcana, zf.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie