Raport Stratfor: Romania sta foarte bine la capitolul independenta energetica. Ministrul Razvan Nicolescu lupta pentru a elimina coruptia din companiile de stat

 

Grupul de analiza Stratfor a realizat un raport al situatiei din prezent a sectorului energetic românesc, cu accent pe faptul ca România sta foarte bine la capitolul independenta energetica, iar ministrul sau de resort, Razvan Nicolescu, lupta pentru a elimina stratforcoruptia din companiile de stat.

Vezi aici raportul grupului de analiza Stratfor

Autorii analize spun ca acest document ar fi trebuit sa fie unul intern, însa l-au publicat în urma ultimelor evolutii de pe piata energetica a Uniunii Europene.

Schimbari în regiune

Comisia Europeana a publicat în luna octombrie un test de stres cu privire la gradul de dependenta a tarilor membre de importurile de energie. Cu aceasta ocazie, CE a cerut României sa urgenteze finalizarea proiectelor de interconectare a pietelor de gaze cu vecinele Ungaria si Bulgaria, pentru a manageria mai bine eventualele întreruperi ale livrarilor de gaze rusesti.

Între timp, Ungaria vrea sa introduca o noua legislatie, prin care orice companie poate construi conducte de gaze pe teritoriul sau, chiar daca nu este operator de transport. Aceasta se refera implicit la South Stream, conducta prin care Federatia Rusa vrea sa aduca gaze în Europa ocolind Ucraina, dar care va adânci dependenta de gazul rusesc.

Securitatea energetica, esentiala

Studiul aminteste ca autoritatile de la Bucuresti se pregatesc sa creioneze o noua lege a sectorului de petrol si gaze, cu un nou regim de redevente. În acelasi timp, Guvernul pregateste o noua strategie energetica.

„Ministrul Energiei, Razvan Nicolescu, a spus, pe 21 octombrie, ca un prim draft al strategiei va fi gata la finele lunii, însa consultarile publice ar putea începe doar dupa alegerile de la mijlocul lunii noiembrie, confirmând astfel ca securitatea energetica este principalul scop al strategiei energetice a României, urmat de competitivitatea industriei si de protectia mediului.

De asemenea, Ministrul Energiei este activ pentru implementarea reformelor menite sa creasca transparenta si sa reduca coruptia în interiorul companiilor de stat pe care le controleaza”, se mai precizeaza în analiza.

România sta cel mai bine

În România, securitatea energetica a devenit un subiect-cheie, mai ales de când problemele dintre tarile vestice si Rusia s-au adâncit. Comisia Europeana a pus România pe lista tarilor care vor fi afectate de întreruperile de gaze rusesti, analizând rezistenta sistemului energetic european la o întrerupere potentiala de sase luni.

Cu toate acestea, România este tara cea mai putin afectata din regiune, având o rata buna de dependenta de 21% fata de importuri, comparativ cu media UE, care este de 54%.

În plus, România este si o tara producatoare de gaze, cu un potential ridicat pentru noi descoperiri, ceea ce o transforma în pilon important al regiunii în lumina noilor trenduri geopolitice. Valeria Bogdan, qmagazine.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie