Raport Comisia Europeana: Gradul de ocupare a populatiei Romaniei e mai scazut in 2014 decat in 2013
România nu va avea o evolutie spectaculoasa în ceea ce priveste indicatorii pietei muncii pâna la finalul anului 2014, gradul de ocupare a populatiei fiind mai scazut decât în 2013, iar ritmul de crestere a salariilor este mai scazut decât cel înregistrat anul trecut, arata cele mai recente prognoze ale Comisiei Europene.
Astfel, pâna la finalul acestui an, rata de ocupare a populatiei va avea o scadere de 0,1% fata de situatia înregistrata anul trecut, ceea ce înseamna ca va ajunge la 59,6%, potrivit datelor din prognoza de toamna a Comisiei Europene (CE). Motivul care sta la baza acestei usoare scaderi a ocuparii consta în reducerea numarului de angajati pe cont propriu, se mai arata în raport.
„O scadere de 0,1% poate fi intrepretata mai degraba ca o perioada de stagnare. Din punctul meu de vedere, piata muncii se misca, dar problema o reprezinta faptul ca nu creste gradul de angajabilitate decât pe anumite industrii si în anumite zone ale tarii. În continuare cresc doar serviciile, industria automotive si retailul, iar angajarile noi se fac în zonele dezvoltate, unde exista centre universitare si investitii“, a explicat Sorina Donisa, country manager al firmei de recrutare si închiriere de forta de munca temporara APT.
Totusi, cele mai recente date privind gradul de ocupare publicate de Statistica, aferente trimestrului II al acestui an, arata ca, dintr-o populatie activa (apta de munca) de 9,2 milioane de persoane, doar 5,8 milioane sunt salariati, restul fiind persoane care lucreaza pe cont propriu (în general în agricultura) sau someri. Astfel, la jumatatea acestui an si luând în considerare aceste estimari, rata de ocupare a populatiei cu vârste cuprinse între 15 si 64 de ani a fost de 61,2%, în crestere cu 1% fata de perioada similara din 2013. Chiar daca statisticile CE indica o scadere fata de 2013 pâna la finalul anului, INS precizeaza clar în comunicatele pe care le publica faptul ca datele privind ocuparea si somajul din 2014 sunt estimate pe baza populatiei de la 1 ianuarie 2014 (ajustate dupa datele finale de la recensamânt) si nu sunt comparabile cu seriile publicate în perioadele precedente.
„Pentru anii 2015 si 2016, ocuparea din România îsi va reveni treptat, fiind sustinuta de o crestere mai accelerata“, se mai arata în raportul Comisiei Europene.
În ceea ce priveste rata somajului, oficialii europeni mentioneaza faptul ca aceasta a scazut de la 7,3% în decembrie 2013 la 7% în luna iulie a acestui an si este de asteptat sa se stabilizeze la acest nivel pâna la finalul anului. Pâna în 2016, somajul calculat dupa standardele Biroului International al Muncii va ajunge la o valoare medie de 6,7%, potrivit datelor CE.
În materie de câstiguri salariale, unde cresterea nominala a fost în jur de 9% în 2013, estimarile CE arata ca aceste cresteri nu vor fi la fel de mari în 2014 si în 2015. Astfel, dupa ce în 2011 angajatii au înregistrat o scadere nominala a veniturilor de pâna la 4,1%, situatia s-a ameliorat în anii urmatori, astfel ca anul trecut veniturile acestora au crescut cu 9%. Pentru 2014 si 2015, cresterile vor fi mai moderate, în jurul valorii de 5%, arata datele CE. Adelina Mihai, zf.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!