Mediator Anca Stancu la Conferinta Nationala a Mediatorilor: Mediatorii asteapta noua modificare legislativa, dar vor lucra in continuare atata timp cat au parti

 

În ultimii ani au fost autorizati peste 8.000 de mediatori, care au solutionat putin peste 5.000 de dosare, în care, practic, au ajutat partile dintr-un proces sa ajunga la o întelegere. Si totusi, mediatorii sustin ca profesia lor este una de viitor. Ei s-au întâlnit la Timisoara ca sa gaseasca, împreuna, cai pentru a creste eficienta în practicarea acestei profesii.

anca stancu, robert cazanciucConsiliul de mediere doreste sa fie adoptata o lege care sa le permita magistratilor sa recomande medierea în cazul în care li se pare oportuna aceasta optiune.

Zeno Sustac – vicepresedintele Consiliului de Mediere: „Este vorba despre o recomandare, nu discutam despre introducerea unei obligativitati a apelarii la mediere sau a folosirii medierii pentru ca românii sunt extrem de reticienti la tot cee ace este obligatoriu. O institutie atât de utila pentru ei daca, în spate, este dublata de o obligativitate, va crea un sentiment de disconfort”.

Unul din mediatorii timisoreni sustine ca, atât timp cât cei implicati în procese vor cauta sa se înteleaga, va fi nevoie de mediatori.
„Este si va fi o profesie de viitor pe fondul în care este tot mai pregnanta nevoia omului de a-si gasi acea întelegere, acea solutie care sa-i satisfaca interesul”, spune Mircea Dusa mediator autorizat.

Mediatorii au însa nevoie ca legislatia în domeniu sa-i sustina.

„Colegii care au fost prezenti în sala dar si cei care nu, au asteptat si asteapta noua modificare legislativa care va urma în urma deciziei CCR-ului. Dar chiar si pâna atunci lucram si vom lucra în continuare atâta timp cât avem o lege si avem parti”, ne-a declarat mediatorul Anca Stancu.

Între anii 2010 si 2013 si-au obtinut autorizarea nu mai putin de 8.445 de mediatori. Cazurile mediate cu succes, înregistrate în instante, in acesti patru ani, au fost doar cu putin 5.200, la un total de 9,5 milioane de dosare. Practic, anul trecut, 4 din 5 mediatori nu au avut un caz finalizat. Si, totusi, practicantii acestei profesii privesc cu optimism viitorul.

„Medierea va functiona si va functiona din ce în ce mai bine pentru ca acesta este mersul. O societate civilizata trebuie sa aibe încredere în mediere, trebuie sa o foloseasca ca un instrument social”, sustine presedintele Consiliului de Mediere, Dorin Badulescu.

În judetul Timis exista nu mai putin de 438 de cabinete de mediatori autorizati, însa multe dintre ele nu înregistreaza profit, arata statisticile. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. Iancu Sorina spune:

    Da intradevar aveti dreptate poate mai mult de jumatate dintre mediatorii care nu au facut profit din mediere printre care ma numar si eu, insa toti speram ca intr-o zi sa putem face din mediere mai mult profit si sa nu mai avem si alte slujbe pe linga mediere sper ca toti mediatorii sa fie optimisti ca si mine.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie