Oradea va avea incalzire cu apa geotermala. Investitia se ridica la 4 milioane de euro

 

Primaria Oradea a semnat contractul de finantare pentru proiectul de valorificare a energiei geotermale pentru producerea agentului termic de încalzire, în valoare de peste 17,6 mil. lei (4 mil. euro). Proiectul este finatat în proportie de 85% de catre Guvernul Norvegiei, prin Mecanismul de finantare al spatiului economic european 2009-2014, iar 15% de catre Administratia Fondului pentru Mediu.

sistem incalzire’’Sistemele pe care le-am proiectat sunt sisteme mixte, iar atunci când zacamântul de apa geotermala nu poate asigura de unul singur întreaga încalzire pe perioada de iarna, vine termoficarea la sprijin. Punerea în valoare a acestui zacamânt de apa geotermala este conditionata de amenajarea unor puturi de reinjectie’’, a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

În cadrul acestui proiect, pâna în primavara anului 2016, se vor realiza trei investitii: putul de apa geotermala din incinta Universitatii Oradea va fi legat cu punctul termic de la Liceul sportiv, se va moderniza integral punctul termic 902 si se vor înlocui schimbatoarele de caldura vechi, conform reprezentantilor primariei Oradea. Termenul de finalizare a lucrarilor este 30 aprilie 2016.

Primaria Oradea a mai câstigat un proiect european, în valoare de 50,8 mil. lei (aproximativ 11,5 mil. euro), fara TVA, pentru valorificarea energiei geotermale, fiind publicat în prezent pe SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice) anuntul de licitatie pentru achizitia lucrarilor. Laurentiu Cotu, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie