Institutul Cantacuzino aproape de faliment

 

Dupa ce au pompat milioane de lei din rezerva de stat în singura institutie care îi putea ajuta cu adevarat pe români în cazul unor pandemii, guvernantii au decis sa mute Institutul Cantacuzino de la Sanatate la Educatie, mai exact la Cercetare. Specialistii spun ca acesta a fost si „ultimul drum“ al Institutului care la un moment dat livra 400 de produse si asigura si rezerva Ministerului Sanatatii pentru situatii de urgenta.

Institutul CantacuzinoInstitutul Cantacuzino este cu un picior în groapa, iar România devine astfel dependenta de importuri si vulnerabila în cazul producerii unei pandemii.

Dotat cu aparatura de ultima generatie, achizitionata cu bani din rezerva de stat, institutul, care a fost declarat ca fiind de importanta strategica în 2013, este la un pas de faliment, sustin specialistii. Verdictul vine la doi ani de la momentul în care de pe liniile de productie ale institutiei nu a iesit niciun vaccin. Mai exact 2012 a fost primul an din istoria de 91 de ani a institutiei când România a fost nevoita sa importe atât vaccin împotriva tuberculozei pentru nou-nascuti, cât si pentru gripa sezoniera.

Faptul ca Institutul Cantacuzino a fost trecut din subordinea Ministerului Sanatatii în cea a Ministerului Educatiei Nationale, la Cercetare mai exact, este, în fapt, doar o mutare administrativa, menita sa aplaneze conflictul izbucnit la jumatatea lunii septembrie 2014, când zeci de angajati au protestat în curtea unitatii medicale pentru neplata salariilor, subliniaza sursele citate.

„Acest institut, ca linie de productie, a disparut. Chiar daca are aparatura, nu mai are suficienti specialisti. Este aproape de faliment, doar ca el nu poate fi declarat atâta vreme cât Institutul Cantacuzino este o institutie de stat“, a explicat si doctorul Sorin Paveliu, expertul în politici de sanatate al Societatii Academice din România (SAR).

Trei ani cu vaccin produs în afara

Pe de alta parte, oficialii din Sanatate arata ca odata cu noile reglementari, institutul de cercetare are mai multe sanse sa atraga bani si sa nu se bazeze strict pe ceea ce primeste din bugetul de stat. Cu toate acestea, autoritatile au decis ca, anul acesta, sa încheie un contract-cadru cu o firma producatoare de vaccin antigripal, care sa furnizeze serul pentru urmatoarele trei campanii nationale de imunizare gratuita.

„Sunt slabe sanse sa-l reporneasca. Iar privatizarea productiei înseamna, practic, închiderea acestuia“, sustine însa Sorin Paveliu. Acesta explica faptul ca producerea unui vaccin este mai putin costisitoare decât achizitionarea lui din import.

„Daca am avea pandemie, am avea posibilitatea de a imuniza populatia, iar apoi am putea sa furnizam noi vaccin altor tari. Sa nu uitam ca Institutul Cantacuzino a fost unul dintre cele patru capabile sa produca vaccin pandemic când a aparut gripa asa – numita porcina. Altfel, am fi stat la coada“, a mai spus Paveliu. Claudia Spridon, Oana Craciun, adevarul.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie