Cum sa ajungi din punctul A in punctul B, cu ajutorul medierii
Mi-au atras atentia doua afirmatii recente ale domnului Robert Cazanciuc, Ministrul Justitiei din Romania intrucat unul dintre subiectele abordate este medierea, un subiect sacru in ceea ce ma priveste. Desele intalniri avute cu reprezentantii MJ-ului in ultimele saptamani, ma fac sa privesc cu speranta noua forma a legii care se va prefigura la inceputul anului viitor.
Dupa decizia Curtii Constitutionale am invatat insa sa fiu mult mai atent la nuante atunci cand este vorba despre mediere.
Metaforic vorbind, de multe ori am impresia ca drumul medierii este comparat cu Transfagarasanul, o locatie superba, abundent virajata, apreciata la nivel mondial dar pe care se circula cu viteza redusa, in perioadele in care accesul este permis. Un drum pe care de fiecare data cand il parcurgi, te simti la inaltime dar rareori te incumeti sa il urmezi. Si totusi, cea mai aproape de realitate comparatie (in acelasi ton) atunci cand vorbim despre mediere este mult ravnita si aproape inexistenta (pe aceste meleaguri) autostrada. Sau mai pe intelesul tuturor, cea mai scurta, economica, confortabila si sigura ruta din punctul A in punctul B.
Prima afirmatia:
„Intr-o instanta cel putin jumatate sunt nemultumiti, dar important insa este si cum motivam solutiile.”
Ceea ce noi, mediatorii sustinem de ani de zile, este confirmat de cea mai in masura voce sa o faca, Ministrul Justitiei. Iar aceasta nemultumire invocata (in fiecare proces in parte) deriva din nevoile celor care nu „primesc” solutii favorabile. Acestia au pornit cu speranta pe drumul judecatii dar la final de drum, au descoperit ca inca nu au ajuns la punctul de plecare. Si in mare parte, vor cauta un nou punct personal de plecare, intelegand sa parcurga un nou drum care, de asemenea, se poate intampla sa fie tot un „dead end”.
Cea de-a doua afirmatie:
„Nu putem obliga oamenii sa aiba mai mult incredere in mediator si mai putin in instanta de judecata.”
Intru totul de acord! Dar putem sa-i „obligam” sa aiba mai multa incredere in ei, in deciziile lor, in intelegerile dintre ei, in orice consimt cu respectarea legii si a moralei. Si putem sa-i incurajam sa negocieze atunci cand au caderea sa o faca, putem sa-i trimitem spre mediere, si doar daca toate acestea nu dau rodul sperat, sa se indrepte cu incredere spre instanta de judecata.
In concluzie, importanta este libertatea de miscare, in directia dorita, fara a mai exista riscul de a fi trasi in mod nejustificat pe dreapta atunci cand respectam toate regulile posibile. Si in mod normal, din punctul A in punctul B, te duce cineva (in baza unei solicitari) doar daca nu esti capabil/nu iti doresti sa parcurgi chiar tu acel drum.
Zeno Sustac,mediator
1 comentariu
Cum putem costientiza justitiabilii ca daca o parte cere medierea celelalte parti sa fie obligate sa accepte sa incerce rezolvareea conflictului pe aceasta cale, deoarece, in caz contrar, impiedica accesul liber la justitie celei dintai?