In ultimii cinci ani ANAF a adus 4 milioane de euro la buget din recuperarea prejudiciilor

 

Prejudicii de sute de milioane de euro sunt depistate de procurori, multe fiind confirmate de instante. Însa recuperarea, aflata în curtea Finantelor, este infima: în aproape cinci ani, ANAF a adus 4 milioane de euro la buget. Care este explicatia?

recuperare datoriiAgentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) este ultima veriga si, totodata, cea decisiva în recuperarea prejudiciilor dispuse de instante. Procentele pe care reuseste, însa, Fiscul sa le aduca la buget din sumele stabilite prin hotarâri judecatoresti sunt derizorii. Pâna în 2012, nici macar 5% din valoare nu era recuperata. Ulterior, a avut loc un progres, dar insuficient. Or, opinia juristilor, dar si cea publica, este ca deposedarea de bunurile sau banii proveniti din infractiuni este cel putin la fel de importanta ca ispasirea pedepselor. Motivul nu este doar cresterea veniturilor statului si acoperirea costurilor generate de acest proces, ci, în primul rând, este descurajarea infractiunilor. Daca va continua sa fie profitabila, criminalitatea economica va înflori. În mentalul popular s-a insinuat deja o perceptie nociva, exprimata prin butada „merita sa furi un milion pentru putina puscarie“.

Atâta timp cât recuperarea nu este agresiva, actiunile procurorilor si deciziile instantelor parcurg drumul pe jumatate. Întrebarea esentiala este de ce nu functioneaza recuperarea? Fiscul îsi justifica rezultatele dând vina pe proceduri. Principala problema este, din punctul de vedere al ANAF, faptul ca sentintele îi vizeaza, în majoritatea cazurilor, pe cei aflati deja în închisoare si ca demersurile sunt greoaie si de durata.

Prin urmare, e vorba de dificultati administrative sau de lipsa de vointa? Laura Stefan, expert anticoruptie EFOR, spune ca Fiscul se ascunde în spatele unor detalii administrative: „punerea în executare a hotarârilor judecatoresti merge poticnit pentru ca ANAF nu a facut o procedura clara. Daca un judecator dispune confiscarea si ANAF nu o pune în aplicare e un lucru foarte grav. Este adevarat ca s-au facut progrese, dar nu impresionante. De exemplu în cazul unei cadiri, daca inculpatul este în închisoare, ANAF spune ca nu are cine sa o predea“.

Nemultumirea fata de gradul de recuperare a prejudiciilor a fost exprimata de ministri ai Justitiei, societatea civila, procurori sau de sefa Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi. Recent, aceasta a declarat ca nu cunoaste cauzele ineficientei ANAF si ca responsabilitatea este în întregime a Ministerului de Finante, cu exceptia cazurilor în care exista indicii de coruptie si se pot deschide dosare penale. „Cred ca este o problema care se poate rezolva printr-un regulament intern si printr-o observare atenta a modului în care se executa aceste hotarâri“, a explicat Kovesi.

Citeste articolul integral pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie