ONG-urile cer accesibilizarea sectiilor de votare pana in 16 noiembrie si adoptarea votului prin corespondenta
Accesibilizarea sectiilor de votare pâna în 16 noiembrie, adoptarea votului prin corespondenta, spre a respecta dreptul de a vota pentru peste 134.000 de persoane cu dizabilitati, si sanctionarea de catre CNCD a institutiilor care nu le asigura accesul în sectiile de vot, cer mai multe ONG-uri, dupa scandalul din Franta si Anglia, potrivit Mediafax.
Institutul pentru Politici Publice (IPP), Centrul de Resurse Juridice (CRJ) si Asociatia „Ceva de Spus” atrag atentia, pe fondul dificultatilor românilor din diaspora de a vota, asupra unei alte categorii de votanti „carora li se interzice dreptul la vot”: persoanele cu dizabilitati locomotorii (134.982 la nivel national).
„Un numar important de persoane cu dizabilitati au contactat, în cursul zilei de astazi (luni – n.r.), IPP pentru a sesiza faptul ca în lipsa infrastructurii adecvate, nu au putut avea acces în sectiile de votare. Mai multe canale de televiziune au relatat în direct ieri, 2 noiembrie a.c., despre imposibilitatea de a vota în sectiile de votare în care erau arondati pe motiv ca nu existau rampe, lifturi sau sectia de vot era amenajata la etaj. Este datoria Statului Român sa trateze cu demnitate persoanele cu dizabilitati ci nu sa le invoce alternativa chemarii urnei mobile acasa – situatie reglementata expres în lege pentru votantii care nu se pot deplasa”, se arata într-un comunicat transmis agentiei MEDIAFAX.
Organizatiile solicita adoptarea simultana a doua solutii.
Prima vizeaza administratia publica locala si priveste obligativitatea accesibilizarii de urgenta a infrastructurii sectiilor de votare astfel ca, în data de 16 noiembrie, persoanele cu dizabilitati locomotorii sa voteze în conditii conforme cu prevederile legale interne si internationale (rampe de acces în cladirile în care sunt amenajate sectiile de votare, cabinele de vot cu dimensiuni care permit intrarea cu fotoliu rulant, mesele sunt la o înaltime adecvata celor care voteaza în fotoliu, perdelele acopera cabina).
Cea de-a doua solutie vizeaza adoptarea votului prin corespondenta.
„Totodata, solicitam Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) sa-si foloseasca prerogativele pentru sanctionarea tuturor institutiilor în care sunt amenajate sectii de votare care vor raspunde pentru organizarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale 2014, fara a tolera în continuare situatii în care persoanele cu dizabilitati nu pot vota”, se mai arata în comunicat. Diana Bita, romanialibera.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!