Guvernul va infiinta Comisariatul de Control Integrat Delta Dunarii

 

Braconajul în Delta Dunarii va fi combatut printr-o singura entitate de control individuala cu atributii sporite.

Delta DunariiActiunile de control pentru combaterea braconajului piscicol si cinegetic din perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii vor fi realizate prin intermediul unei singure entitati, ce urmeaza a fi creata în perioada urmatoare, potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC).

Prin proiectul de act normativ, supus dezbaterii publice pâna în data de 9 noiembrie, se urmareste crearea Comisariatului de Control Integrat Delta Dunarii, un organism unic de control care va combate braconajul piscicol si cinegetic. Astfel se vor evita situatiile de suprapunere de atributii si control în perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, se arata în Nota de fundamentare a Ordonantei de Urgenta.

Comisariatul, aflat în subordinea Administratiei Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii” (ARBDD) va realiza supravegherea întregului perimetru al Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”. Conducerea Comisariatului va fi asigurata de un comisar sef care va avea în subordine comisari, inspectori ecologi si agenti ecologi. Personalul, bugetul si patrimoniul aferent activitatilor de combatere a braconajului în perimetrul Rezervatie din cadrul Garzii de Mediu Tulcea vor fi preluate prin transfer de catre ARBDD, pe baza de protocol în 30 de zile de la publicarea actului normativ.

Sapte institutii de control a braconajului

Administratia Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii” administreaza un teritoriu de 580.000 de hectare, din care 50.600 de hectare sunt zone strict protejate, zone economice pe o întindere de 306.100 hectare si zone tampon în suprafata de 223.300 de hectare. În prezent de controlul braconajului piscicol sI cinegetic în Delta Dunarii se ocupa sapte insitutii distincte care nu pot oferi o imagine de ansamblu asupra fenomenului. Control si constatarea cazurilor de braconaj se face de catre Garda Nationala de Mediu, Comisariatul de Control Integrat “Delta Dunarii” din cadrul ARBDD, autoritatile administratiei publice locale si personalul împuternicit al acestora, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Administratiei si Internelor prin personalul împuternicit, în domeniile lor de activitate, conform atributiilor stabilite prin lege.

Actiuni rapide de control

Organismul unic de control va avea ca atributii adoptarea rapida a unor masuri de verificare si control, în vederea înregistrarii cantitatii reale a produselor obtinute din activitatea de pescuit comercial si a fiscalizarii corecte pentru eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat si nereglementat, dar si exploatarii durabile a resurselor acvatice vii, în limitele trasate de necesitatea conservarii acestor resurse si a protectiei ecosistemelor naturale si cu respectarea normelor europene privind conservarea si exploatarea durabila a resurselor piscicole, în conformitate cu politica comuna în domeniul pescuitului. Vali Blanaru, jurnalul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie