Exceptia de neconstitutionalitate privind incompatibilitatea alesilor va fi repusa pe rol pe data de 9 decembrie

 

Curtea Constitutionala a României (CCR) a decis marti repunerea pe rol, pe data de 9 decembrie, a exceptiei de neconstitutionalitate referitoare la dispozitiile privind incompatibilitatea alesilor locali cu functia de reprezentant în adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local.

Judecatori curtea constitutionalaCauza a fost repusa pe rol deoarece judecatorii CCR au nevoie de lamuriri suplimentare si se va cere dosarul de la Curtea de Apel Constanta.

CCR a discutat marti exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor referitoare la incompatibilitatea alesilor locali cu functia de reprezentant în adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local.

CCR a dezbatut în 7 octombrie exceptia ridicata de primarul comunei Tuzla, Constantin Micu, însa a amânat pronuntarea pentru 4 noiembrie.

Exceptia ridicata se refera la neconstitutionalitatea art. 87 alin. (1) litera f din Legea 161 /2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei în exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si în mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

Dispozitiile atacate la CCR stabilesc: (1) Functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu: f) functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale în adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generala a unei societati comerciale de interes national”.

În 24 octombrie, presedintele Înaltei Curti de Casatie si Justitie (ÎCCJ), Livia Stanciu, a declarat ca în procese similare cu cel de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, candidat la alegerile prezidentiale din partea ACL, judecata a fost suspendata pâna la solutionarea pe 4 noiembrie a unei exceptii.

Ea a explicat ca, desi în aceasta cauza nu a fost invocata exceptia de neconstitutionalitate, orice sectie a ÎCCJ trebuie sa asigure o jurisprudenta unitara, pentru ca aceasta este preluata de judecatorii de la toate instantele din tara. (AS — autor: Madalina Cochinescu, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie