Dealerii de masini de lux apreciaza ca programul Prima Masina discrimineaza

 

Plafonarea pretului autoturismelor ce pot fi achizitionate prin programul guvernamental la 50.000 de lei, plus TVA, nemultumeste o parte din vânzatorii de autoturisme din România.

inmatriculari masini noiMulti dintre dealerii care se opun programului în forma actuala sustin ca nu au la vânzare aproape niciun model care sa se încadreze în pret (circa 14.000 de euro, echivalentul în lei cu TVA). Imediat ce a fost anuntat programul, Marius Tudor, secretarul general al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din România (APIA), atragea atentia ca plafonul de 50.000 de lei nu este suficient si multe marci nu se vor încadra în program. De exemplu, cele mai ieftine modele Audi nu coboara sub un pret de 13.000 – 14.000 de euro fara TVA, iar BMW seria I are modele ce costa peste 15.000 de euro.

Exista însa si modele ale unor marci mai accesibile, precum Opel, care, cu o echipare completa, ajung sa coste peste 14.000 de euro. Dealerii care nu au la vânzare modele low-cost se plâng ca, prin felul în care a fost conturat programul „Prima masina”, au fost discriminati. „Întelegem ca s-a fixat o suma mica pentru achizitie, ca sa se poata cumpara cât mai multe masini prin intermediul garantiilor oferite de stat. Dar de ce au stabilit ca 14.000 de euro sa fie pretul masinii si nu valoarea maxima a creditului? De ce conteaza ce pret are masina, daca vii cu un avans ceva mai consistent? În felul acesta, si clientii nostri ar avea o minima sansa de a avea acces la finantare ieftina”, a comentat pentru EVZ unul din dealerii Audi.

Lansarea întârzie

Proiectul normelor de aplicare ale programului se afla ieri înca în dezbatere publica, dar dealerii citati se tem ca nu va suferi nicio modificare, în sensul cresterii valorii de achizitie.

Mai ales ca producatorii de masini cu pret ceva mai accesibil, în special cei de pe plan local, Dacia – Renault si Ford, privesc cu ochi buni programul. Câteva din modele care se încadreaza pentru „Prima masina” sunt: Citroen C3 si C4, toate modelele Dacia, aproape toatelele modele Fiat, Ford Fiesta, KA si B-Max, Honda Jazz, Volkswagen Polo, Skoda Fabia, Renault Clio si Megane etc. Radu Florescu, evz.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie