APADOR-CH cere eliminarea din lege a declaratiei pe proprie raspundere cu privire la votul multiplu

 

APADOR-CH cere Guvernului eliminarea din lege, pana la turul doi al alegerilor prezidentiale, a declaratiei pe proprie raspundere prin care o persoana se angajeaza sa nu voteze multiplu si sustine ca multi cetateni au fost impiedicati sa-si exercite dreptul de vot pe motiv ca s-au terminat formularele pentru aceasta declaratie.

Organizatia APADOR-CH”Dupa atatea ordonante de urgenta emise in lipsa unei urgente reale, este momentul ca Guvernul sa foloseasca si in mod corect aceasta cale de reglementare, pentru a interveni in cel mai scurt timp, pana la turul doi al alegerilor, pentru eliminarea unei cauze evidente de impiedicare a exercitarii normale a dreptului de vot”, afirma directorul executiv al organizatiei, Maria-Nicoleta Andreescu, potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES.

Potrivit acesteia, trebuie modificat textul art. 44 al. 4 din Legea nr. 370/2004, dar si HG nr. 709/2014 prin eliminarea din aceasta a modelului declaratiei pe propria raspundere care este folosit la alegeri.

”Recent incheiatul tur 1 al alegerilor prezidentiale a dovedit inutilitatea si nocivitatea unei conditii stupid-birocratice impuse prin lege cetatenilor care voteaza in alta localitate decat cea de domiciliu sau in strainatate, si anume cea de completare a unei declaratii pe proprie raspundere, prin care se angajeaza sa nu voteze multiplu (de mai multe ori). (…) Procesul de votare a fost grav ingreunat/intarziat din cauza duratei mari de timp necesare completarii acestui formular, consecinta fiind ca mai multi cetateni au asteptat ore intregi la cozile formate in fata sectiilor de votare, unii dintre acestia nereusind sa mai acceada in sectia de votare pana la ora incheierii votarii”, arata sursa citata.

Totodata, oficialul APADOR-CH sustine ca declaratia pe proprie raspundere nu este o masura “antifrauda”, ci o modalitate birocratica de a impiedica dreptul de vot.

In context, ea subliniaza ca votul multiplu constituie infractiune potrivit Codului Penal iar persoana care voteaza de mai multe ori va raspunde penal indiferent daca a dat sau nu o declaratie. (AS — autor: Cristina Tatu, editor: Florin Marin), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie