Taxa de poluare. Mai bine de jumatate din sumele stranse la Fondul de Mediu au fost rambursate proprietarilor de autoturisme care si-au castigat drepturile in instanta
Statul continua sa returneze din Fondul de Mediu banii încasati ilegal pentru taxa de poluare. Anul trecut sumele rambursate reprezentau 78% din banii strânsi în fond. Avocatii spun ca scopul fondului este de a finanta proiecte de mediu si nu pentru a returna banii din taxa de poluare.
Taxa de poluare, introdusa ilegal, în urma cu 7 ani de cabinetul Tariceanu are efect de bumerang. Astfel, mai bine de jumatate din sumele strânse la Fondul de Mediu (FM) au fost rambursate proprietarilor de autoturisme care si-au câstigat drepturile în instanta. Conform Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), din 2010 si pâna în prezent a fost returnat peste un miliard de lei. În schimb, la FM s-au strâns circa 6,39 miliarde de lei. “În anii 2012 si 2013 o buna parte din sumele strânse au fost folosite pentru rambursari. Vorbim despre 60% în 2012 si 78% în 2013. La aceste sume daca adaugam si cheltuielile interne ale AFM – salarii, utilitati etc. ramân foarte putini bani pentru proiectele de mediu, care trebuiau finantate din acest fond”, arata consultantul fiscal, Gabriel Biris.
Avocatul Gheorghe Piperea sustine ca taxele succesive inventate de autoritati: cea de prima înmatriculare, poluare, timbru de mediu – sunt un carusel bugetar, care a asigurat încasari la buget în perioada de expansiune economica, si si-a atins finalitatea nelegala si în contradictie cu tratatul UE, urmarita de Executiv la acel moment, adica de a asigura finantarea imediata a bugetului de stat.
„FM ar trebui sa asigure finantarea proiectelor si programelor pentru protectia mediului, nu sa constituie sursa acestor rambursari. Aceasta situatie reprezinta expresia deturnarii scopului pentru care fondul a fost constituit. Practic, ce încasam în temeiul noii taxe, a carei legalitate este discutabila, cheltuim nu pentru a asigura scopul pentru care a fost instituit FM, ci pentru a restitui ce am perceput nelegal în trecut. Iar aceasta dupa ce persoanele îndreptatite la restituire sunt obligate sa parcurga proceduri judiciare costisitoare si complicate”, afirma Piperea. Avocatul Alexandru Ratoi estimeaza ca, numarul total al proceselor ce vizeaza taxa de poluare a depasit pragul de 500.000, iar efectele sunt greu de cuantificat, problemele generate nelimitându-se doar la cei afectati de aceasta taxa.
Ce sume sunt prevazute, în acest sens, la bugetul FM în 2015? „Având în vedere ca numarul proceselor aflate pe rol nu poate fi estimat, AFM nu poate aprecia sumele care vor fi restituite în perioada urmatoare, reprezentând taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule în baza hotarârilor judecatoresti, ramase definitive si irevocabile. În acest moment, se lucreaza la elaborarea bugetului FM pentru anul 2015”, se arata în raspunsul AFM.
Citeste mai departe pe romanialibera.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!