Secretar de stat in MADR: Fermele de familie pot face fata mai usor crizelor si schimbarilor din piata
Fermele mici, fermele de familie pot aduce diversitate productiei si pot face fata mai usor crizelor si schimbarilor din piata, deoarece au o capacitate mai mare de adaptare fata de alti operatori, spune Daniel Dumitru Botanoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
“Povara cea mai mare a fermelor de familie este ca actioneaza pe o piata extrem de concurentiala”
“Datorita acestei adaptabilitati, produsele oferite de fermele de familie raspund mai bine cerintelor consumatorilor, iar România poate juca un rol important pe piata. Aproximativ 85% din produsele agroalimentare românesti ating un standard ridicat de calitate, care poate fi comparat cu cel din statele cu o agricultura dezvoltata. Însa povara cea mai mare a fermelor de familie este ca actioneaza pe o piata extrem de concurentiala, care nu acopera integral costurile de productie. Tocmai de aceea, în noul Program National de Dezvoltare Rurala am introdus masuri si forme de sprijin suplimentare, care au în centru ferma de familie, pentru a sustine dezvoltarea micilor producatori, astfel încât veniturile lor sa creasca”, a declarat, recent, Daniel Botanoiu, subliniind rolul fermelor de familie în economia României si a Uniunii Europene.
Totodata, oficialul MADR a precizat ca produsele agroalimentare continua sa detina o pondere importanta în schimburile comerciale. „Balanta comerciala este pozitiva si putem reitera performanta de anul trecut, când exporturile au depasit, pentru prima oara în ultimii 20 de ani, importurile. Dar, din pacate, o mare parte din exporturi consta în materie prima. De aceea, strategia de dezvoltare a Ministerului Agriculturii are în prim-plan integrarea productiei si stimularea fermierilor, în vederea asocierii. Agricultorii care trec de la nivelul de subzistenta la productia pentru piata fac eforturi deosebite si trebuie sprijiniti”, a adaugat Botanoiu.
Fermierii spun ca fermele de familie pot reprezenta motorul sectorului agricol românesc si ca afacerile de familie sunt un business de viitor.
“Fermele de familie pot reprezenta motorul sectorului agricol românesc. Sprijinirea acestui tip de afacere nu poate genera decât beneficii, atât pentru fermier, cât si pentru stat. Este adevarat faptul ca fermele mici, fermele de familie, pot aduce diversitatea productiei si pot face fata mai usor crizelor si schimbarilor din piata, deoarece au o capacitate mai mare de adaptare fata de alti operatori, însa pentru acest lucru trebuie sa se vina cu masuri de sprijin concrete.
Citeste articolul integral pe curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!