Garantiile de stat pentru credite
Lipsa garantiilor este una dintre primele bariere care îngreuneaza accesul firmelor mici si mijlocii la creditele bancare.
Micii întreprinzatori sunt nevoiti adesea sa apeleze la solutiile de garantare create de stat pentru a putea face rost de finantare. 1,8 miliarde de lei au însumat garantiile acordate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) în primele opt luni ale anului. Banii au fost acordati pentru un numar de 6.200 de garantii, majoritatea obtinute pentru capital de lucru (88%).
Comertul si industria în top
Din valoarea garantiilor acordate în aceasta perioada, 45% au fost destinate activitatilor din domeniul comertului, 20% sectorului industriei si 16% serviciilor. Catre firmele din constructii au mers 12% din garantii, iar 8% catre domeniul agriculturii. Clasamentul este asemanator si în privinta numarului de garantii acordate. Din ianuarie pâna august, 44% au sustinut IMM-uri din comert, 22% au fost destinate sectorului sectorului serviciilor, 18% industriei, 10% domeniului constructiilor si 7% firmelor din agricultura.
Firmele mici, cu 10-49 de salariati, au obtinut jumatate din volumul garantiilor acordate de Fond în aceasta perioada, în timp ce microîntreprinderile (pâna la 9 salariati) si întreprinderile mijlocii (cel putin 50 de salariati, dar nu mai mult de 49) si-au împartit în mod egal restul (câte 25%). Din totalul numarului de garantii, 45% au fost destinate microîntreprinderilor, 45% întreprinderilor mici si 10% întreprinderilor medii.
În prezent, structura portofoliului de garantii active al FNGCIMM destinate IMM-urilor este concentrata într-o proportie de 46% pe întreprinderile mici, 27% pe microîntreprinderil si 27% pe firmele mijlocii.
Citeste mai departe pe capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!