Garantiile de stat pentru credite

 

Lipsa garantiilor este una dintre primele bariere care îngreuneaza accesul firmelor mici si mijlocii la creditele bancare.

depozit-garantatMicii întreprinzatori sunt nevoiti adesea sa apeleze la solutiile de garantare create de stat pentru a putea face rost de finantare. 1,8 miliarde de lei au însumat garantiile acordate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) în primele opt luni ale anului. Banii au fost acordati pentru un numar de 6.200 de garantii, majoritatea obtinute pentru capital de lucru (88%).

Comertul si industria în top

Din valoarea garantiilor acordate în aceasta perioada, 45% au fost destinate activitatilor din domeniul comertului, 20% sectorului industriei si 16% serviciilor. Catre firmele din constructii au mers 12% din garantii, iar 8% catre domeniul agriculturii. Clasamentul este asemanator si în privinta numarului de garantii acordate. Din ianuarie pâna august, 44% au sustinut IMM-uri din comert, 22% au fost destinate sectorului sectorului serviciilor, 18% industriei, 10% domeniului constructiilor si 7% firmelor din agricultura.

Firmele mici, cu 10-49 de salariati, au obtinut jumatate din volumul garantiilor acordate de Fond în aceasta perioada, în timp ce microîntreprinderile (pâna la 9 salariati) si întreprinderile mijlocii (cel putin 50 de salariati, dar nu mai mult de 49) si-au împartit în mod egal restul (câte 25%). Din totalul numarului de garantii, 45% au fost destinate microîntreprinderilor, 45% întreprinderilor mici si 10% întreprinderilor medii.

În prezent, structura portofoliului de garantii active al FNGCIMM destinate IMM-urilor este concentrata într-o proportie de 46% pe întreprinderile mici, 27% pe microîntreprinderil si 27% pe firmele mijlocii.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie