Retelele de distributie a energiei se apropie de standardele europene

 

Ultimii ani au demonstrat cum proiectele de zeci de milioane de euro pentru modernizarea retelelor de distributie a energiei electrice au adus rezultate vizibile pentru consumatori: penele de curent s-au redus la jumatate.

energie electricaAu trecut mai bine de cinci ani de când au fost puse în miscare strategii prin care retelele de distributie a energiei sa se apropie de standardele europene. Cele mai multe companii au investit masiv, în tot acest timp, inclusiv în satele îndepartate ale tarii, zone cu adevarat defavorizate. Potrivit raportului privind realizarea indicatorului de performanta întocmit de Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), anul trecut, comparativ cu 2008, întreruperile neplanificate de curent au scazut la jumatate. Cu alte cuvinte, acum aproape sase ani, perioada medie de întreruperi neplanificate la nivelul furnizorilor de electricitate a fost de 638 de minute, adica mai mult de zece ore si jumatate. Prin comparatie, anul trecut, nivelul a coborât la 427 de minute, adica 7,11 ore, în Bucuresti fiind înregistrate cele mai putine întreruperi neplanificate. Practic, „este cea mai buna performanta“ de când se fac înregistrari, raportul ANRE notând ca E.ON Moldova a progresat cel mai mult (- 580 minute pe an), urmat de Enel ( – 400 minute pe an).

Cele mai mici perioade de întrerupere

Acelasi raport demonstreaza ca, în 2013, cele mai mici perioade de întrerupere a curentului au fost consemnate de Enel Muntenia (240 minute pe an), Enel Dobrogea (243 minute pe an) si Enel Banat (253 minute pe an), urmate de Electrica Transilvania Nord (460 minute pe an), Electrica Muntenia Nord (461 minute pe an) si Electrica Transilvania Sud (467 minute pe an). În mediul rural, întreruperile neprevazute sunt, în general, de peste trei ori mai mari decât la oras, anul trecut fiind înregistrate 694 de minute (11,5 ore).

În cele mai multe cazuri, aceste rezultate sunt datorate unor proiecte speciale, cum este Telecontrol, sistem implementat de Enel Muntenia înca din anul 2009. „Unul dintre principalele beneficii ale sistemului Telecontrol este ca permite tehnicienilor Enel sa execute manevrele de realimentare cu energie aproape instant. În loc sa fie trimisa o echipa de electricieni pe teren care sa o inspecteze, actiune ce necesita timp, sistemul Telecontrol permite identificarea zonei afectate mult mai repede si efectuarea de la distanta a manevrelor pentru realimentare“, spun reprezentantii companiei.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie