Alegeri prezidentiale 2014. 18.284.326 de alegatori sunt asteptati la vot

 

Un numar de 18.284.326 de alegatori sunt asteptati la vot în primul tur de scrutin, procesul electoral urmând sa se desfasoare pâna la ora 21,00.

votPentru alegerile prezidentiale au fost organizate în tara 18.550 sectii de vot, în strainatate cetatenii români putând sa voteze în 294 de sectii de votare. În Bucuresti sunt organizate 1.245 de sectii. În sectorul 1 al Capitalei vor functiona 162 de sectii, în sectorul 2 — 202, în sectorul 3 — 274, în sectorul 4 — 178, în sectorul 5 — 196, iar în sectorul 6 — 233 de sectii de votare.

În ziua votarii, românii aflati în tara îsi pot exercita dreptul de vot în baza cartii de identitate, cartii electronice de identitate, cartii de identitate provizorie, buletinului de identitate, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic, carnetului de serviciu militar — în cazul elevilor din scolile militare.

Cei care se afla în strainatate si în state care permit accesul pe teritoriul lor pe baza cartii de identitate în ziua alegerilor pot prezenta la urne pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, titlul de calatorie, cartea de identitate, cartea electronica de identitate.

Cetatenii români cu domiciliul în strainatate care în ziua votarii se afla în tara îsi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate în România în baza pasaportului simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), pasaportului simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), pasaportului simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), în plus români cu domiciliul în strainatate care în ziua votarii se afla în strainatate îsi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate în strainatate si în baza titlului de calatorie.

Alegatorii care nu voteaza la alegerile prezidentiale în localitatea de domiciliu, precum si cei din strainatate trebuie sa completeze o declaratie pe propria raspundere când se prezinta la urne, prin care îsi asuma ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin, potrivit BEC.

În aceasta categorie intra alegatorii care se prezinta la vot si dovedesc cu actul de identitate ca domiciliaza în raza teritoriala a sectiei de votare respective, însa au fost omisi din copia listei electorale permanente; cei care în ziua votarii se afla în alta comuna, oras sau municipiu decât cel de domiciliu; membrii biroului electoral al sectiei de votare, persoanele însarcinate cu mentinerea ordinii si care nu sunt înscrise în copia listei electorale permanente din acea sectie; alegatorii care voteaza la sectiile de votare din strainatate.

Detinutii în baza unui mandat de arestare preventiva sau care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale voteaza prin intermediul urnei speciale. Cu urna speciala voteaza si persoanele netransportabile din motive de boala sau invaliditate.(AS — editor: Georgiana Tanasescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie