Pensionarii bugetari pot cumula pensia cu salariul. Ce reglementari se aplica?
Pensionarii din sectorul bugetar se pot angaja din nou in institutiile publice si pot sa incaseze atat pensie, cat si salariu, se mentioneaza intr-un act normativ recent intrat in vigoare. Documentul anuleaza dispozitiile din 2009 care au interzis bugetarilor sa cumuleze pensia cu salariul. Opiniile analistilor cu privire la noile reglementari sunt impartite, unii dintre ei sustinand ca nu va mai fi permis accesul tinerilor in sistemul public.
Cumulul pensiei cu veniturile salariale este din nou posibil in sistemul public, dupa ce un act normativ, recent intrat in vigoare, a modificat reglementarile in acest sens. Noile dispozitii permit pensionarilor sa se angajeze in institutiile publice si sa cumuleze pensia cu salariul, in conditiile in care acest lucru a fost interzis din 2009.
Astfel, Legea nr. 134/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 753 din 16 octombrie 2014 si care a intrat in vigoare pe 19 octombrie 2014, a abrogat articolele din Legea nr. 329/2009 care interziceau cumulul pensiei cu salariul.
Litera c) a articolului 1 si capitolul IV <<Masuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, in scopul reducerii cheltuielilor bugetare>>, cuprinzand articolele 17-26, din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 761 din 9 noiembrie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.
Potrivit art. 1 lit. (c) din Legea nr. 329/2009, erau reglementate conditiile exercitarii cumului pensiei din sistemul public de pensii si sistemele neintegrate sistemului public cu veniturile salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati profesionale pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau pe baza actului de numire in functie, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care statul ori o unitate administrativ-teritoriala este actionar unic sau majoritar.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!